Nieuws
24-07-2020 | Door Iep van der Meer

Onlangs hadden we de discussie over het links- of rechts slapen maar zo is er ook het idee om boven te gaan liggen. Sommige merken hebben een poging gedaan om dat te stimuleren maar kennelijk willen chauffeurs daar niet aan.

Iedereen herinnert zich nog de Scania 4-serie Topline waarbij het bed boven de voorruit geplaatst was. Een prachtig breed bed zoals dat nooit achter de stoelen zou passen, zeker niet in een Scania. Dat was ook de reden voor dit ontwerp, want achter de stoel is gewoon niet genoeg ruimte voor een bed van negentig centimeter. Dat past in Europa (nog) niet binnen de wettelijke voertuigmaten. Nog staat hier tussen haakjes, want daar wordt aan gewerkt, maar daarover later meer.

Toch vonden chauffeurs het maar niks, dat bovenbed boven de voorruit en menigeen liet de boel dan ook weer ombouwen naar een conservatieve opstelling. Toen kwam Scania met de R-serie en de verrassing was dat ze heel goed naar de chauffeurs geluisterd hadden. Voortaan zaten de bedden weer achter de stoelen. Het onderbed liet zich verbreden, en nadat je de beide stoelen naar voren had geschoven kon het bed zo’n vijftien centimeter worden uitgetrokken. Een redelijk dramatisch ontwerp, want een hoeslaken paste er slecht omheen, en bovendien ging het gewoon kapot. Veel chauffeurs bestelden dan ook een op maat gemaakte matras bij een specialist. Anderen gingen op de sloop op zoek naar oude Topline cabines om het brede bed weer boven de voorruit te laten monteren. Jazeker, want daar was menig chauffeur inmiddels aan gewend!

In beide gevallen maakt Scania de ombouw industrie blij, want er werd wat af geknutseld in die cabines. De interieurbouwers hadden het er maar druk mee.

Toch blijft de vraag waarom iedereen altijd beneden wil slapen. Boven kun je namelijk gewoon een veel breder bed kwijt, en bovendien hoef je dan niet altijd met die stoelen te schuiven. Bij een merk als DAF is er een keurig laddertje gemonteerd, waardoor je probleemloos naar het bovenbed kunt klimmen. Wij zijn benieuwd of er chauffeurs zijn die altijd boven slapen!

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
03-06-2021
oudere_chauffeur.jpg

Rapport over vermoeidheid bij chauffeurs

De Europese overkoepelende vakbondsorganisatie ETF heeft een rapport uitgebracht over vermoeidheid bij chauffeurs.…
Nieuws
29-06-2020
volvo-fh16-living-in-cab-dual-batteries-without-worries-1400.jpg

Over links of rechts slapen in trucks

Moderne cabines hebben vaak een deel van het bed wat omhoog kan. Je kunt dan heel relaxed even wat lezen, tv kijken…