Steeds meer vrouwen achter het stuur?

Nieuws
11-10-2019 | Door Tim de Jong

In de sector transport en logistiek werken veel meer mannen dan vrouwen. Toch is deze sector écht iets voor vrouwen, stelt het Sectorinstiuut transport & logistiek. Dat steeds meer vrouwen het beroep van vrachtwagenchauffeur een aantrekkelijk beroep vinden bleek gisteravond tijdens een Ladies Night in Nieuwegein waar zo’n 200 (toekomstige) vrachtwagenchauffeurs aanwezig waren.

Een speciale Ladies Night voor vrachtwagenchauffeurs vormt de kick-off van een campagne van werkgeversorganisaties TLN en VVT en vakbonden FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen om meer vrouwen voor de sector transport en logistiek te werven. De campagne past in het diversiteitsbeleid van de sector, is mogelijk dankzij de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer (SOOB) en wordt uitgevoerd door Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). Meer diversiteit is goed voor de sector; het is van maatschappelijk én bedrijfseconomisch belang.

Elisabeth Post, voorzitter TLN: “De groei van bedrijven in onze sector houdt aan, het aantal bedrijven, werknemers en chauffeurs neemt verder toe. Tegelijkertijd blijft de arbeidsmarkt (zeer) krap. Het aantal vrouwen is ondervertegenwoordigd, meer diversiteit is goed voor sector. Daarom is het van belang om deze groep extra te ondersteunen en stimuleren.”

Meer diversiteit biedt kansen

Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: “De sector transport en logistiek bevindt zich in een interessante tijd. Daarin kan een nieuwe aanwas van talent, creativiteit en innovatiekracht goed worden gebruikt. Organisaties die meer divers zijn samengesteld, zijn beter in staat in te spelen op ontwikkelingen in hun omgeving. Meer vrouwen in de sector is niet alleen een bedrijfseconomisch maar ook een maatschappelijk belang.”

Alvast proefrijden

Vrouwen zichtbaarder maken waardoor zij een voorbeeld zijn voor andere vrouwen, die daarmee aangetrokken worden tot de sector. Dat was het doel van de speciale Ladies Night voor vrachtwagenchauffeurs. STL: “We kijken terug op een mooi succes. In Nieuwegein waren er meer dan 200 vrouwen aanwezig. De vrouwen konden in gesprek gaan met andere vrouwen die al chauffeur zijn en met mogelijk toekomstige werkgevers. Een rijschool gaf de mogelijkheid om in een vrachtauto het rijden direct te ervaren.”

Tien procent

De arbeidsmarkt in transport en logistiek blijft krap, schrijft het Sectorinstituut. Het aantal openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs, transportplanners en logistiek medewerkers ligt op een hoog niveau. Het aantal vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs is met 2,6% van het totale aantal vrachtwagenchauffeurs zwaar ondervertegenwoordigd, stelt het Sectorinstituut. De sector streeft naar een aandeel van 10%.  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
29-06-2018
Chauffeurstekort_2_LR_2.jpg

STL: 'Aantal chauffeurs in branche stijgt snel'

Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) volgt in de ‘Sectormonitor' ontwikkelingen op de arbeidsmarkt…
Nieuws
21-09-2018
oudere_chauffeur.jpg

Sectorinstituut: ‘Er blijft meer werk liggen’

Ondanks dat er een recordaantal van 147.174 werknemers (+3,9% t.o.v. vorig jaar) werkzaam is in de sector,…
Nieuws
17-05-2018
chauffeurDAF_1.jpg

STL werft nog eens 1.250 chauffeurs

Vakbonden en werkgevers in transport en logistiek stellen een extra subsidie beschikbaar voor de opleiding van 1.250…