Steigertje bouwen met een Scania R650 V8

Nieuws
05-06-2020 | Door Tim de Jong

Paul Meijer, directeur eigenaar van Hollandia Steigerverhuur BV in Amsterdam zette recent een heel bijzondere Scania op de weg: een R650 8x2 bakwagen met een 650 pk V8 SCR-only motor onder een verlengde R-dagcabine met een normale dakhoogte. Achterop het chassis staat een 32 tonmeter laadkraan die onbeperkt 360ᵒ kan ronddraaien voor een optimale laad- lossnelheid. Nóg een interessant detail: de truck gaat jaarlijks niet meer dan een 50.000 kilometer rijden waarvan een groot deel op de Amsterdamse grachten.

Hollandia zit volop in de steigerverhuur in en rond Amsterdam. “De kleinere steigers en voor de korte verhuur nemen de monteurs zelf mee op de open bestelwagens, vaak met een aanhanger. Maar de laatste jaren zijn wij behoorlijk gegroeid en is de binnenstedelijke logistiek steeds belangrijker geworden. Just in timeleveringen zijn feitelijk bij ons al jaren ingeburgerd. Doordat renovatie-onderhoud aan gebouwen steeds intensiever worden en men meer ruimte wil hebben voor de werkzaamheden doen we ook steeds meer in stalen steigers. Om het logistieke deel van ons werk goed aan te kunnen pakken maakten we goede en duidelijke afspraken met een transportbedrijf.”

Maar al snel werd het zo druk, dat het handiger bleek om zelf een truck te bestellen. Het uitgangspunt was daarbij een GVW van 37 ton in combinatie met maximale wendbaarheid, tien meter laadlengte en een laag dak. Verder bleek luchtvering rondom het handigst, in combinatie met een 10 tons vooras.

Geen 730 pk?

Het liefst had Paul Meijer de V8 met 730 pk onder de cabine gezet. “Maar dat is nog geen SCR-only motor en die komt 20 centimeter verder naar achteren. Op de lengte van de laadbak vond ik dat net teveel. Toen ik van een andere Scaniarijder hoorde dat hij bewust voor 650 pk koos omdat dat met een Steve’s Place uitlaat het mooiste geluid oplevert, was het besluit genomen. Want ondernemer of niet, als het op rijdend materieel aankomt ben ik ook nog steeds een kwajongen en dit is een jongensdroom. Met voorlopig nog één beperking: ik moet nog even mijn papieren halen om er zelf op te mogen rijden. Maar daar ben ik mee bezig!”

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
30-01-2020
Autosmart_Scania_2LR.jpg

Scania als mobiele showroom voor Hako Autosmart

Hako Autosmart uit het Gelderse Drempt heeft een nieuwe Scania G320 bakwagen in gebruik genomen. Hoewel…
Nieuws
19-04-2019
Ruitenvisie2.jpg

Veelzijdige Scania voor Ruitenvisie

Ruitenvisie heeft een nieuwe vierassige Scania in gebruik genomen. Van de vier assen sturen er drie en deze Scania,…
Nieuws
04-08-2017
Oostenbrugge3.jpg

Scania S730 bakwagen voor Oostenbrugge Pallets

Scania Hoogvliet heeft een bijzonder geslaagde Scania S730 bakwagen afgeleverd aan Oostenbrugge Pallets…