TLN: 'Bedrijven lijden onder personeelstekort'

Nieuws
14-09-2017 | Door Tim de Jong

Zelden hebben we TLN ooit zo optimistisch meegemaakt als over de gang van zaken in de transportsector als over het afgelopen tweede kwartaal. Maar het succes heeft ook meer dan ooit een keerzijde.

Onder meer door de vergrijzing en de sterk aantrekkende arbeidsmarkt kampt de sector, net nu ze weer opkrabbelt van de crisis, met een groot tekort aan personeel. Dat meldt TLN in hun conjunctuurbericht. De vacaturegraad is volgens TLN op het hoogste punt in bijna 10 jaar tijd.

Ondanks allerlei wervingstrajecten, waaronder het zij-instromers project waar 2.000 chauffeurs uit voortkwamen, blijft het volgens TLN lastig om voldoende goed personeel te vinden.

Van alle bedrijven binnen de transport- en logistieksector heeft 39% in het 2e kwartaal één of meer-dere vacatures. De vacaturegraad stijgt van 2,5% naar 3,8%, de hoogste vacaturegraad in 9 jaar. De vacaturegraad voor rijdend personeel komt uit op 4,7% en voor niet-rijdend personeel op 2,6%. Een toenemend aantal ondernemers meldt dat het moeilijk is om (goed) personeel aan te trekken. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt – sinds juni is de werkloosheid in Nederland gedaald onder de 5% - is volgens deze ondernemers ook merkbaar in de transport- en logistieksector.

Verder zegt het conjunctuurbericht van TLN dat het  meer dan zes jaar geleden is dat er binnen de transport- en logistieksector zo’n hoge bedrijvigheid werd gemeten als in het afgelopen tweede kwartaal. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
12-03-2018
Traffic-Scania_LR.jpg

Transporteurs bezorgd over personeelstekort

Het aantrekken van de Nederlandse economie heeft zich vertaald naar meer omzet en winst voor transportsector,…
Nieuws
27-02-2019
Chauffeurstekort_2_LR.jpg

TLN leden klagen over personeelsgebrek

Uit de nieuwe conjunctuurenquête van Transport & Logistiek Nederland heeft gepubliceerd, blijkt dat de leden…
Nieuws
15-08-2019
Verkeer_Nederland1LR.jpg

TLN bezorgd over marges in het wegvervoer

TLN toont zich bezorgd over de marges in het wegvervoer. In het tweede kwartaal zouden vooral stijgende dieselprijzen…