TLN tevreden, te weinig chauffeurs, maar geen loonsverhoging

Geplaatst door

Steeds nadrukkelijker bereiken ons berichten, ook uit het buitenland, dat er stijgende vraag is naar chauffeurs. Op zich niet nieuw, maar er is wel wat anders aan de hand. Waar betere economische omstandigheden zouden moeten leiden tot meer opbrengst en loon voor iedereen in de keten, dus ook chauffeurs, is dit nu niet het geval.

Op het moment dat TLN aangeeft dat het eigenlijk nog nooit zo goed is gegaan in de transportsector als nu, waarschuwt de organisatie voor personeelstekort. Dit zien we ook al in truck- en trailerwerkplaatsen ontstaan. Werk genoeg dus, maar ook verschijnt er een studie die aangeeft dat de lonen niet zullen stijgen.

Wanneer we dan inzoomen op  'onze' branche, dan zou dat betekenen dat de grote meerderheid van chauffeurs voorlopig door moet rijden tegen hetzelfde loon. Is dat niet raar? De werkloosheid daalt, er zijn minder handjes, lading blijft staan, maar nieuw instromende chauffeurs krijgen gewoon wat hun collega's krijgen, en die lopen al fiks achter bij bijvoorbeeld buschauffeurs. Bij CAO-onderhandelingen staan daarbij nacht- en weekendtoeslagen onder druk. Onze vraag is dan: wie wil er dan nog chauffeur worden?  

Kijken we even in Duitsland: Daar wil al bijna niemand chauffeur worden. De paar duizend man, veel te weinig, als je betrokkenen mag geloven,  die jaarlijks toch voor een opleiding kiest, valt bijna een derde in het eerste jaar alweer af.  Jongeren willen niet voor een kleine vergoeding bij nacht en ontij en in het weekend aan het werk zijn, waarbij ze ook niet hoeven te rekenen op een fatsoenlijke nacht- of weekendtoeslag.

Het verbaast de redactie van BIGtruck Online Magazine dat wanneer door vergrijzing veel chauffeurs met pensioen zullen gaan, het in de branche beter gaat dan ooit en wanneer het moeilijker is dan ooit, ook in het buitenland, om nieuwe chauffeurs te vinden, er geen enkele bereidheid in de branche te vinden lijkt om degene om wie het wegvervoer allemaal draait en van wie het allemaal afhangt, naar rato te betalen.  Om dat voor elkaar te boksen, zal de vakbond, die tenslotte de CAO uitonderhandelt, toch wat meer steun en leden uit de bijna 100.000 man tellende chauffeursleger moeten krijgen.