TLN: 'Vertrouwen vervoerders op hoogste punt in 10 jaar'

Nieuws
07-06-2017 | Door Tim de Jong

Uit de laatste conjunctuurenquête van Transport en Logistiek Nederland blijkt dat het vertrouwen van transportondernemers het hoogste punt in 10 jaar heeft bereikt. Met name de bedrijvigheid in het internationale goederenvervoer viel volgens TLN  een stuk hoger uit dan eerder voorspeld. Transportbedrijven profiteerden van de sterke volumegroei in de Nederlandse goederenexport in februari.

Waar in het verleden is gebleken dat de transportondernemers goede voorspellers van economische groei zijn, verliep het eerste kwartaal drukker dan ze hadden durven voorspellen. “Driekwart van alle ondernemers is positief over de toekomst. Nu moeten we de sector gezamenlijk ondersteunen om dat vertrouwen ook om te zetten in groei”, geeft Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, aan.

Het eerste kwartaal van 2017 was voor de sector uitstekend, zegt TLN. Qua bedrijvigheid het beste ‘eerste’ kwartaal sinds 2007. Terwijl de binnenlandse bedrijvigheid daalt, stijgt de internationale bedrijvigheid. Dit is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2015. De transport- en logistieksector profiteerde van de sterke exportgroei van goederen in februari 2017. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide het exportvolume deze maand met 8 procent.

Het omzetniveau blijft gelijk aan die van het voorgaande kwartaal. Net als bij het niveau van de bedrijvigheid zien we ook een daling van het omzetniveau bij binnenlandse activiteiten en een stijging bij internationale activiteiten. Het winstniveau daalt licht.

Prijzen onder de maat

Volgens een groot aantal ondernemers zijn de prijzen nog steeds onder de maat. Ondanks een stijging van het prijsniveau naar het hoogste punt in 6 jaar, is 70 procent van de ondernemers niet tevreden over de huidige hoogte van de prijzen.

Het eerste kwartaal 2017 telt minder faillissementen van transportbedrijven. Volgens het CBS werden 21 transportbedrijven failliet verklaard. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar is het aantal faillissementen van transportbedrijven met 30 procent gedaald.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
02-09-2020
Rustig_verkeer_LR.jpg

ING verwacht herstel transportbranche in 2021

Het is nog even pijn lijden, maar de economen van ING zien dat het ondernemersvertrouwen herstelt. Dat maakt…
Nieuws
18-12-2019
DAF-fabriek1_LR.jpg

DAF verwacht in 2020 minder te verkopen

Truckbouwer DAF verwacht in 2020 nog wat minder trucks te verkopen dan in 2019. Ondanks een goed begin, zal 2019…
Nieuws
07-02-2017
Chauffeurstekort_2LR.jpg

TLN: 'Ruim 4.000 vacatures'

Het afgelopen jaar gaat voor de transport- en logistieksector de boeken in als het beste in 15 jaar, zegt TLN. Het vertrouwen…