Transportfamilies op lijst 500 rijkste Nederlanders

Geplaatst door

Het wegvervoer is een activiteit met dunne marges, heet het. Toch blijken sommige ondernemers er zachtjes gezegd positief uit te springen. Zo staan diverse bekende namen uit de transportwereld in de lijst van 500 rijkste Nederlanders.

Het is een degelijk stuk huiswerk van de Quote-redactie zoals altijd. Nieuw in de lijst zijn Ad en Cees Kuijken die ineens tot de rijkste Nederlanders behoren. Zij verkochten hun bedrijf KLG Europe aan het Chinese Sinotrans waardoor ze ineens 385 miljoen op hun rekening hebben staan. Ook Pieter den Hartogh ging dik meer verdienen als CEO van zijn honderdjarige familiebedrijf en is nu goed voor 110 miljoen. Kenmerk van dit bedrijf is dat het wereldwijd actief is met onder andere tankcontainers. Andere bekende vervoerders in de lijst zijn Wolter Koops, waarvan de gelijknamige eigenaar goed is voor 140 miljoen euro. Hij zou een marge draaien van tien procent, en dat is hoog. Meeus Transport uit Bergen op Zoom staat in de lijst voor 110 miljoen, Ewald en Marco Raben die vooral actief zijn in Polen, staan voor 230 miljoen in de lijst en dan is er nog nieuwkomer Schenk, bekend van brandstoffenvervoer. De broers Arjan en Harry zijn goed voor 110 miljoen, volgens het blad. Verder Royal A-Ware, waarvan oprichter Jan Anker voor 120 miljoen in de boeken staat en Theo Pouw voor 125 miljoen.

Van Doorne

Opvallend is ook dat het vermogen van de familie Van Doorne, nazaten van DAF-oprichters Hub en Wim van Doorne, hun vermogen zagen groeien. Die groei komt onder andere van de Pallieter Group, de holding achter Truckland. Dit is een van de grootste DAF-dealerbedrijven, met name sterk in de Hollandse provincies. Door de verkoop van een ander bedrijf uit de Pallieter Group, zagen de Van Doorne’s hun vermogen flink stijgen. Net als BAS Veghel, verdient ook Truckland een deel van de omzet buiten Nederland. Truckland heeft nu elf vestigingen in ons land, nog eentje in België en twee in Spanje. De Van Doorne’s staan voor 675 miljoen op de lijst. En de broers Bas en Caspar van Heertum van BAS Veghel voor 200 miljoen.

Nijhof-Wassink

Een derde dealerbedrijf annex transporteur is Nijhof-Wassink, waarvan Freddie Nijhof en zijn zus Jogé op 150 miljoen worden geschat. Volgens Quote is hun vermogen gedaald. Dat zou heel goed kunnen, het bedrijf is de afgelopen tijd nogal eens in het nieuws door weer een nieuwe overname, en dat kost wat. Het gaat voornamelijk om de uitbreiding van het transportbedrijf.