Transportpionier Wim Bosman overleden

Geplaatst door

Afgelopen weekend is voormalig transportondernemer Wim Bosman overleden. Hij werd 76 jaar. Hij verkocht zijn omvangrijke logistieke bedrijf in 2011 aan de Nieuw Zeelandse branchegenoot Mainfreight, dat daarmee in één klap een speler van betekenis werd op de Europese markt. 

Begonnen in 1963 n Netterden, zag Bosman al snel in dat daar voor het bedrijf dat hij voor ogen had, te weinig ruimte zou zijn. Dus streek hij neer in 's Heerenberg, waar richting de nabije Duitse grens, het bedrijf de ene na de andere uitbreiding zou beleven. Dit, omdat Bosman tot de pioniers behoorde die door had, dat klanten niet alleen behoefte hebben aan wielen, maar ook aan een magazijn dat door een derde partij wordt beheerd. Dat er naast wegvervoer ook luchtvracht en scheepvaart dient te worden aangeboden, zag Bosman eveneens snel in. Sinds 1980 bood hij deze diensten al aan.

De ontsluiting van Oost Europa leidde ertoe dat Bosman in de jaren negentig de bedrijven Dijkman, een Roemenië specialist en een deel van Bliteb overnam. In 2006 nam hij in België het bedrijf Maenhout over. Medio 2010 telde Bosman 1800 medewerkers verspreid over zestien vestigingen in zeven landen. Door gebrek aan opvolging verkocht Bosman zijn bedrijf in 2011 aan Mainfreight, dat nog altijd vanuit 's Heerenberg opereert en dat daar de diverse opslagruimten beheert.

Op de foto krijgt Bosman, rechts, de Leand & Green Award uitgereikt.