Transportsector negatief in het nieuws

Geplaatst door

De afgelopen twee weken zien we een niet aflatende stroom van negatief nieuws over de transportsector. Het gaat doorlopend over uitbuiting van Oost Europese chauffeurs en over armoe. Dit, niet alleen in Nederland, maar juist ook in België en in Duitsland. De sector reageert niet of nauwelijks maar zit wel te springen om personeel.

In het Algemeen Dagblad wordt geschreven over de zaak Janos O. tegen wie een jaar gevangenisstraf wordt geëist vanwege het uitbuiten van buitenlandse chauffeurs. Hij is 'pas' de eerste Nederlander die een veroordeling boven het hoofd hangt vanwege mensenhandel in het wegtransport.  Hij betaalde chauffeurs 700 à 800 euro per maand, dus gemiddeld zo'n 25 euro per dag.

Justitie eist niet meer dan een jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk en een boete van duizend euro. Intussen blijft in België Roland Jost langer vastzitten omdat het Openbaar Ministerie langer tijd nodig heeft om uit te pluizen wat deze man mogelijk allemaal misdaan zou hebben. De beschuldigingen liegen er niet om. Als ze waar zijn, dan is Janos O. een kruimeldief.

In België zijn naast Jost nog een aantal andere bedrijven op de korrel genomen door de inspectie daar. het ziet ernaar uit dat België doorpakt in de bestrijding van sociale fraude. Er is zelfs een aparte staatssecretaris voor. Ideetje voor onze kabinetsformatie?

In Duitsland werden twee chauffeurs van de weg geplukt die elkaar afwisselend al anderhalve maand door Europa rijden. De Duitse commentaren liggen voor de hand: meer controles graag, dan halen we veel meer sociale ellende en verkeersgevaar van de weg.   

In België weerklinkt echter dat alleen strengere controles en inspecties niet helpen. Het wordt criminelen te makkelijk gemaakt om zich in te spannen om in West Europa goedkope Oost Europese chauffeurs achter het stuur te krijgen. In 'De Tijd' leggen Belgische vervoerders uit dat ze vaak mailtjes ontvangen uit Oost Europa om voor weinig geld een brievenbusfirma te openen, of om voor weinig geld Oost Europese chauffeurs aan te nemen, of om Code95 uren te kopen.   

Het is opvallend dat de transportsector zo negatief in het nieuws is. Natuurlijk, de meeste bedrijven zijn wel netjes en betalen hun chauffeurs conform de CAO. Maar deze opsomming moet politie, overheden en inspectie alarmeren om hun verantwoording te nemen.

Dan de sector: die is opvallend stil als het hier over gaat. Is het imago dan werkelijk zo onbelangrijk? Hoe krijgen we straks nog chauffeurs bij de vele bedrijven die wel deugen?