Truckfabrikanten in Duitsland voor de rechter

Geplaatst door

Vanaf 23 oktober staan de truckfabrikanten voor de rechter in München. Het gaat om de kartelkwestie waarvoor de industrie drie jaar geleden al flink werd beboet door de Europese Commissie. Het gaat om een omvangrijke eerste zaak. Er zijn er in Duitsland alleen al nog twee in voorbereiding. Ook in Nederland zal een aanklacht volgen.

De aanklacht telt 18.000 pagina’s en omhelst een claim van 827 miljoen euro voor 85.000 vrachtwagens waarvoor destijds te veel is betaald. Er is zoveel papier mee gemoeid, dat de aanklagers zich genoodzaakt om boompjes te planten op het Duitse eiland Rügen, om de uitgestoten CO2 te compenseren.

In een tweede aanklacht treedt de Duitse TLN op. Hier gaat het om 7000 bedrijven en 200.000 vrachtwagens, waarvoor de aanklagers een half miljard euro terug willen zien. Een derde aanklacht is nog in voorbereiding. Vele duizenden Duitse vervoerders, waaronder Schenker en het Duitse leger, hopen zo alsnog gecompenseerd te worden.

Volgens een woordvoerder van MAN hebben de bruto prijzen en de hele kartelaanklacht echter geen kans bij de rechter. Ze argumenteert dat er van het kartel geen effect in de markt merkbaar is geweest. Ook Daimler verweert zich door te stellen dat het zich moet verdedigen tegen onheuse bejegening, zegt Uta Leitner van het bedrijf tegen de DPA. 

Centraal staat morgen de vraag of een derde partij wel een groep gedupeerden mag vertegenwoordigen, omdat de partij/rechtspersoon zelf geen schade heeft geleden. Begrijpelijkerwijs zetten de truckmerken hier vol op in. Ook in Nederland zal een aanklacht volgen, nog niet duidelijk is precies wanneer.