Trucks en auto’s van Volvo waarschuwen elkaar

Geplaatst door

Volvo laat hun trucks het gesprek aangaan met auto’s van hetzelfde merk met behulp van cloudservice Connected Safety. Met deze service kunnen Volvo-trucks en Volvo-personenauto's elkaar automatisch waarschuwen als zich gevaarlijke verkeerssituaties voordoen.

De versie van Connected Safety voor personenauto's werd door Volvo Cars in 2016 geïntroduceerd. Doordat Volvo Trucks nu komt met een eigen versie van de service, kunnen trucks en auto's elkaar waarschuwen voor eventuele gevaren. Dit is mogelijk omdat de twee bedrijven aan veiligheid gerelateerde gegevens delen tussen hun wederzijdse clouds.

“De uitgebreide samenwerking tussen verschillende partijen is een van de belangrijkste factoren voor meer veiligheid op de weg. Als meer voertuigen real-time informatie delen over de verkeerssituatie, wordt het risico op ongevallen kleiner. Met Connected Safety zetten we de deur open naar de toekomst, met de hoop dat meer voertuigfabrikanten zich aansluiten”, zegt Volvo.

Connected Safety is ontwikkeld om meldingen te sturen naar voertuigen in de buurt wanneer een chauffeur de waarschuwingslichten activeert.

“Een voertuig dat bij slecht zicht stilstaat langs de weg, kan van achteren worden aangereden met allerlei ernstige gevolgen. Als alle chauffeurs van personenauto's en trucks in de buurt op tijd een melding ontvangen, kunnen ze hun snelheid minderen, hun rijstijl aanpassen aan de verkeerssituatie en een aanrijding voorkomen.”  

Op de lange termijn kan de cloudservice worden uitgebreid met aanvullende veiligheid verhogende functies.

“Naarmate de technologie verder wordt verfijnd en meer voertuigen aan het systeem worden gekoppeld, zal de real-time informatie een belangrijke aanvulling worden voor de verschillende veiligheids- en chauffeursondersteuningssystemen die nu al in de trucks aanwezig zijn”, zegt Volvo. Connected Safety is volgens het merk het begin van een nieuwe fase in het streven naar veilig rijden en het voorkomen van ongevallen.

Volvo Trucks introduceert Connected Safety eerst op nieuwe trucks in Zweden en Noorwegen, waar zowel Volvo Trucks als Volvo Cars een belangrijk aandeel hebben in nieuwe voertuigen die per jaar worden geregistreerd.

Zo werkt Connected Safety: Als de waarschuwingslichten worden ingeschakeld, stuurt de truck een signaal via de met internet verbonden mobiele telefoon van de chauffeur naar de Volvo Trucks-cloudservice. Vanuit de cloud wordt de informatie doorgestuurd naar de overeenkomstige service bij Volvo Cars. Vervolgens wordt een waarschuwing verzonden naar alle verbonden auto's en trucks die de locatie naderen van het voertuig waarvan de waarschuwingslichten zijn geactiveerd.

Het systeem zal in de loop van 2018 beschikbaar zijn in Zweden en Noorwegen.