Twee keer Scania 520S V8 voor SIW Steigerwerken

Nieuws
06-07-2021 | Door Iep van der Meer

Steigerbouwbedrijf SIW uit Numansdorp rijdt sinds deze maand met een compleet nieuw wagenpark. Eigenaar Ad van der Meer verving zijn beide trucks door twee nieuwe Scania 520S V8 8x2/*6 bakwagens met een gestuurde voorloop- en naloopas en met daarop een vijf keer gestempelde Hiab 54 ton/m cabinekraan. Ook de bijbehorende schamelaanhangwagens zijn vervangen. 

SIW is een van de grootste nationaal opererende steigerbouwbedrijven in ons land. Het bedrijf verzorgt alle stappen in de steigerbouw. Van de aan- en afvoer, de op- en afbouw en de bekleding van de meest uiteenlopende soorten steigers. Het zwaartepunt ligt daarbij op het oprichten van steigers rond grote projecten. “Maar we werken ook veel rond woningen en panden in binnensteden”, aldus chauffeur Martin Boekhout. “Die kleine projecten kunnen net zo uitdagend zijn. Vaak omdat de ruimte veel beperkter is en het uiterste van je kraankunsten vergt.” 

De kracht van SIW is dat het bedrijf alles in eigen beheer doet. “Mijn collega en ik verzorgen alle transport van het steigermateriaal. Wij besturen de trucks en bedienen de cabinekraan zodat de bouwploegen verder kunnen. Zowel het rijden als het kranen kent zo zijn uitdagingen. En dat doen we deze keer op twee identieke nieuwe Scania’s 520S met een V8 motor.”

Dat ‘deze keer’ slaat een beetje op de frequentie waarmee Van der Meer zijn trucks vervangt. “Je moet het zo zien: enerzijds is het gereedschap, anderzijds zijn die trucks zeker ook de visitekaartjes van ons bedrijf,” legt Martin uit. “Wij willen dat alles altijd picobello in orde is. Wij rijden jaarlijks niet meer dan 80.000 kilometer. Maar de slijtage aan het voertuig komt vanwege de vele PTO-uren overeen met zo’n 120.000 wegkilometers. Wij hebben de strategie dat we met een truck niet te lang rijden zodat de onderhoudskosten laag blijven. Wanneer we hem jong weer verkopen blijft de belangstelling voor die trucks altijd groot. Dus houden we ze maximaal een jaar of vier. Eén van de trucks die we nu vervangen hebben, was nog maar 2,5 jaar oud. Op die manier schrijf je niet teveel af en rijd je altijd het modernste materiaal. Datzelfde geldt voor de aanhangers.”

En modern zijn de twee nieuwe Scania’s zeker. “Ik had verschillende offertes gevraagd, maar de keuze ging al gauw richting de V8. Wat zeker ook meespeelt, is dat we een goede relatie hebben met de Scania-dealer in Hoogvliet. “Wij willen eigenlijk zoveel mogelijk one-stop-shoppen. Dus regelt de dealer niet alleen de aflevering, maar ook het onderhoud, het onderhoud aan de trailer, de financiële kant en de verzekering en zaken als bijv. het uitlezen van de tachograaf voor ons. Ontzorgen en korte lijnen, daar gaat het om.”

Volgens Martin koopt SIW dan wel mooi uitgeruste trucks, er wordt wel écht en veel mee gewerkt. “Ze worden zwaar belast. Door de zeven keer uitschuifbare kraan waar ook nog een vier keer uitschuifbare jib op staat, zijn de eisen aan de truck zelf heel hoog. Want wij kunnen tot 28,5 meter ver reiken. Dan komen er enorme krachten op het onderstel te staan. Van Scania weet je dat je af-fabriek én het laagste chassis in de markt én tegelijk een heel sterk chassis met een innerliner over de hele lengte kunt kopen. Dat vergemakkelijkt ook de montage van de achttons stempel voorop. Want we kranen vaak over de voorkant.”

“Door de sturende voor- en naloopas is de truck verrassend wendbaar terwijl de overhang achter nog niet eens extreem groot is. En dankzij de luchtvering rondom, kunnen we de truck heel stabiel stempelen door die te laten zakken. Wat ook verrassend goed uitpakt, is hoe goed we de nieuwe Scania 10 tons vooras kunnen uitnutten. Als ik leeg ben, zie ik op de aslastindicatie dat er 9,6 ton druk op de as staat tegen een 9,2 ton beladen.”

Veiligheid is een stokpaardje van Martin en Marco. “We hebben veel kastjes aan het chassis laten maken voor alle hijs- en zekeringsmiddelen. Want steigerpijpen, ook in de rekken waarin wij ze vervoeren, zijn lastig vast te zetten. Dus hebben we onze laadvloeren laten voorzien van zij- en middenrongen en hebben we extra bevestigingspunten langs de laadvloer. Want als je iets niet wilt, is dat je lading onderweg gaat schuiven.” 

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
13-06-2016
SandstraPB2.jpg

Scania R580 8x4 voor Sandstra Easterein

B. Sandstra & Zn. uit het Friese Easterein heeft met een Scania R580 LB8x4/4HNB een regelrechte primeur in…
Nieuws
21-02-2018
28059389_10212478240045381_4995515915221881052_n.jpg

De nieuwe van Patrick van den Hoeven!

Wat je hier ziet is de nieuwe Scania R580 van Patrick van den Hoeven, maar wacht eens even, hij is helemaal niet…
Nieuws
16-11-2019
Scania_V8_blog_2_LR.jpg

Scania doet boekje open over de toekomst van de V8

Als redactie van BIGtruck worden we de laatste tijd erg vaak uitgenodigd bij nieuwe trucks die hun werk…