Van den Brink verliest tijd door bandenpech

Geplaatst door

Martin van den Brink is zijn leidende postitie in de Silk Way Rally kwijtgeraakt door bandenpech. In de 12e etappe van de rally moest de Renault Sherpa coureur maar liefst 20 minuten toegeven op etappewinnaar Eduard Nikolaev.

Dat betekent een etappewinst voor de Kamaz rijder. Zijn teamgenoot Airat Mardeev eindigde als tweede en hij nam de koppositie in de rally daarmee over van Martin. Martin van den Brink, Peter Willemsen en Daniel Kozlovsky kregen te maken met een lekke band. Eerder werd het team al geplaagd door koelingsproblemen met de stoere Renault Sherpa maar dat is inmiddels opgelost. Martin: ,,We moesten in de duinen de linker achterband vervangen. Vermoedelijk heb ik in de aanloop naar de duinen een steen geraakt in een rivierbedding. Er liggen zo veel stenen. Dan kan dat gebeuren. Het valt niet mee om alles te ontwijken. We hebben ook nog een kapotte rechter achterband'' aldus Martin van den Brink vanuit het bivak in het Chinese Alashan.

De bandenwissel kostte het team 10 minuten maar daarna moet zo'n truck dan weer in het juiste ritme komen. ,,Het is jammer, maar het hoort bij de rally. Verder ging het prima vandaag. Het was gelukkig niet zo heel heet. Mede daarom hadden we geen probleem met de koeling van de truck.''

Toch gaat het verrassend goed met de nieuwe Renault Rallytruck van Martin. Na 12 dagen is de achterstand van Martin slechts 12 minuten en 33 seconden en dat betekent dat hij er heel mooi bij zit in het Kamaz geweld. De Harskamper heeft dan ook vrede met een plaats op het podium. ,,Maar we gaan morgen zeker weer in de aanval. We hebben laten zien dat we de strijd met Kamaz aan kunnen. Dat geeft veel vertrouwen.''

Airat Mardeev heeft, met nog twee etappes te gaan, een voorsprong van 7 minuten en 52 seconden op zijn teamgenoot Dmitry Sotnikov. Achter Martin van den Brink is de vierde plaats in handen van Eduard Nikolaev. Hij heeft 53.43 achterstand op de leider. Pascal de Baar doet het overigens ook uitstekend. Hij eindigde op een mooie vijfde positie met zijn Renault K- rallytruck. De coureur uit Beekbergen hield zich uitstekend staande in het geweld in de Chinese woestijn en kan terugzien op een ijzersterk optreden in de twaalfde etappe van Silk Way Rally. De snelle assistent van Mammoet Rallysport staat in het klassement nu op de ze zevende positie.