Van der Weide: Het bos in met een MAN TGX

Geplaatst door

Jan van der Weide & Zn Transport BV uit Nieuweroord is gespecialiseerd in het transport van rondhout. Met negen eigen combinaties vervoert het bedrijf hout uit de bossen voor de papierindustrie, houtzagerijen en de spaanplaatindustrie in met name Nederland en Duitsland. De nieuwste aanschaf is een indrukwekkende MAN TGX 33.510 6x4 met laadkraan en aanhangwagen.

Familiebedrijf

Jan van der Weide & Zn Transport BV is een typisch familiebedrijf met acht trucks. Directeur Chris van der Weide: We hebben in het verleden wel meer MAN trucks gehad, ‘maar dit is op dit moment de tweede in onze vloot. We hebben uitstekende ervaringen met het MAN product en met de MAN organisatie. Dealer Roordink Truck- en trailerservice in Coevorden staat voor ons klaar als dat nodig is, en dat is een goed gevoel.’ Van der Weide rijdt veel in Duitsland en het lage eigen gewicht was om die reden een belangrijk argument voor de MAN. De 6x4 motorwagen weegt, inclusief de speciale houtkraan en de middenas aanhangwagen slechts 17,8 ton. Er is veel aandacht besteed aan de lichte opbouw waarbij veel aluminium is gebruikt. De complete aanhangwagen van Janzen System uit Werlte weegt bijvoorbeeld slechts drie ton. Dit resulteert in een hoog nuttig laadvermogen.

Offroad software

De MAN TGX is voorzien van de D26 krachtbron. Deze 12,4 liter grote zescilinder is goed voor een maximaal koppel van 2600 Nm vanaf 930 toeren en een maximaal vermogen van 510 pk. Ruim voldoende om een flinke vracht hout mee uit een bos te trekken, zo blijkt. Als transmissie is de nieuwste generatie van de TraXon, geautomatiseerde versnellingsbak gemonteerd met speciale off road software. De truck is voorzien van twee aangedreven hypoidassen, dus zonder naafreductie. Dit resulteert ook weer in het lagere gewicht en is goed voor een lager verbruik. 

Ruime cabine

De MAN TGX is voorzien van extra verlichting rondom om ook in de donkere maanden voldoende licht te hebben op het werk in de bossen. Verder is de MAN voorzien van een speciale opbouw voor rondhout, met keurige RVS kisten voor ladingzekering materialen. De truck is verder voorzien van de luxe GM slaapcabine. Deze cabine biedt volop ruimte voor een hele week van huis en met de nieuwste technologie en assistentiesystemen aan boord biedt een MAN optimale en veilige werkplek. Eén van de unieke features van de nieuwe MAN truck is het MAN SmartSelect systeem. Hiermee kan de chauffeur veilig en direct allerlei functies bedienen zoals navigatie en audio.