Van Genugten wint op de rustdag...

Geplaatst door

Dakar deelnemer Ton van Genugten is door de organisatie tijdens de rustdag tot winnaar van de etappe van een dag eerder uitgeroepen. De Rus Karginov is gediskwalificeerd. Gerard de Rooy staat nu 3e. Van Kasteren verloor veel tijd.

Halverwege de rally is er sprake van een groot aantal verwikkelingen. Dit komt doordat de organisatie het laatste deel van de proef van de 5e etappe vanwege mist. Daardoor werd het een heel gereken wie er nu eigenlijk gewonnen had. Gisteren, op de rustdag, meldde de organisatie dat Ton van Genugten tot etappewinnaar werd uitgeroepen.

Karginov

Tijdens die 5e etappe reed de Rus Andrej Karginov een toeschouwer aan. Deze zestig jarige Zuid Afrikaan werd door de organisatie naar het ziekenhuis gebracht en Karginov werd gediskwalificeerd. Daardoor staat Gerard de Rooy nu derde op twee uur van de beide Russen voor hem, met Van Genugten op twee minuten daarachter. De organisatie benadrukt dat de toeschouwer samen met vier anderen op een plek stond waar ze nooit hadden mogen staan. Bij een aanrijding moet de betrokken rally-deelnemer meteen stoppen en zijn motor afzetten. Kamaz-teammanager Vladimir Chagin, bekend van vele rally overwinningen, zei dat Karginov de toeschouwer nooit had gezien, hij reed een duin op, en dan kijk je recht vooruit. Hoe dan ook, hij stuurde Karginov met zijn teamgenoten direct naar het ziekenhuis waar de aangeredene lag. De Russen hebben excuses gemaakt.

Janus van Kasteren van Mammoet Rallysport verloor veel tijd nadat hij naast de baan in een greppel terecht was gekomen.