Van Genugten wint tegen wil en dank

Nieuws
17-01-2018 | Door Alex Miedema

Ton van Genugten heeft zijn tweede etappe te pakken. Maar of hij daar blij mee is? “Ik ben heel voorzichtig over de stenen gereden om niet ook (zoals twee Kamaz trucks red.) lek te rijden. Maar ik heb daarna wel het gas erop gezet. Uit strategisch oogpunt wilde ik eigenlijk niet winnen, maar ik ga ook niet wachten op die Kamazzen. Als ik dan toch tijd kan pakken, doe ik het.” In het algemeen klassement heeft Van Genugten nu nog maar 20 minuten achterstand op nummer 3, Viazovich met zijn MAZ. Villagra staat op zijn beurt tweede, op slechts 24 minuten achter Nikolaev. Van Genugten kruipt in de etappe van vandaag dus min of meer terug in zijn rol als snelle service: “In de Fiambalá Super Special ga ik toch op hem wachten. Ik denk dat samen optrekken het beste werkt dan.” Hopelijk is van wachten geen sprake, de vijf snelste trucks starten vandaag tegelijk. 

Bij de Mammoet-mannen ging het minder, de truck van Janus van Kasteren moest doorhet serviceteam van Boucou op sleeptouw genomen worden als gevolgvan versnellingsbakproblemen. Het is nog onzeker of hij vandaag weer aan de start kan komen. Martin van den Brink: "Zodra ze binnen zijn gaan we met alle middelen die we hebben de bak vervangen. De ploeg van Mammoet Rallysport heeft in het bivak een heftruck geleend om de bak in de Renault te kunnen vervangen."

De mannen van DakarSpeed, Maurik van den Heuvel, Wilko van Oort en Martijn van Rooij, hadden ook niet hun beste dag, ze stonden tot hun kruis in de modder. Maurik: “Ik was er helemaal klaar mee. Ik zag het echt even niet meer zitten. We stonden met twee kapotte banden vast in de modder, achter de Tsjech Martin Macik die er precies hetzelfde bij stond. Ik ben hem maar gaan helpen, in de hoop dat hij ons dan ook zou helpen, maar een truck van de organisatie heeft ons uiteindelijk los getrokken. We hadden nog maar één reserveband. De andere hadden we al gewisseld. En, alsof de duvel ermee speelt, op 400 meter voor de finish klapt ie. Alles kapot. De jongens moeten aan de bak vannacht om alles gereed te krijgen voor de elfde etappe” 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
14-01-2018
01-13_Uyuni_Van-Genugten.jpg

Eindelijk etappe voor Van Genugten

Na jaren net niet was het nu eindelijk net WEL voor Van Genugten: hij won het eerste deel van de marathon-etappe.
Nieuws
26-08-2021
Ton_van_Genugten.jpg

Dakar rijder en eigenaar TonTrans Ton van Genugten overleden

Ton van Genugten, directeur van familiebedrijf TonTrans en coureur bij Team de Rooy is om…
Nieuws
09-01-2019
Kamaz_nikolaev.jpg

Russen meteen snel in begin Dakar

Hoe we ook onder de indruk zijn van de snelheid bij het Iveco-team van De Rooy, voorlopig zijn de Russen verrassend snel.…