Van Velsen snelste bij het Roze Meer

Nieuws
14-01-2018 | Door Alex Miedema

Op de laatste echte proef (vandaag was alleen nog de ceremoniële finish bij Lac Rose) is het Gerard de Rooy niet gelukt zich nog naar het algemene podium te vechten. Maar wat ons betreft mag hij op de vierde plek, een half uurtje achter Pascal Thomasse, ook dik tevreden zijn. Waar zijn truck is begrensd op 150 kilometer per uur, kunnen de auto's gewoon voluit gaan. Legendarische beelden zoals vader Jan die Vatanen voorbij steekt zullen we niet meer zien zolang er een begrenzer op de trucks zit. De Rooy: “Er was geen tijd goed te maken vandaag. De mix van zand en snelheid slaat nog te veel door in het voordeel van snelheid. De Africa Eco Race is een geweldige rally en ik heb het uitstekend naar mijn zin gehad met mooie, lange specials, maar het parcours is nog te veel gemaakt voor de buggy’s. Daar kan ik, begrensd op 150, niet tegenop.”

Jan en Benvan de Laar spraken met elkaar af het rustig aan te doen in dezeetappe, maar uiteindelijk ging het gas er toch volop. Ben: “We hebben zo’n leuke week achter de rug. We hadden verwacht dat de negende etappe dé rit zou zijn, maar het werd de tiende – die van gisteren. Dat was de moeilijkste van deze rally. En dat we die dan nog winnen ook. Dat was echt een cadeautje.”

Johan Elfrink is aan de finish van deze etappe blij dat hij Dakar gaat zien: “Je hoopt altijd dat je aan kunt komen en we hebben het gehaald”

Hoondert deed het rustig aan deze laatste rallydag: “Ik ben niet boven de 130 uit geweest. Ik had geen zin op zo’n laatste dag nog te turbo op te blazen of een ander geintje mee te maken. We hebben één dag serieuze stukken gehad, daar wou ik het graag bij laten. Het had zomaar kunnen gebeuren: onze Hongaarse collega Kovacs stond ook nog kapot.”

Van Velsen is als laatste geëindigd in het truckklassement maar heeft zojuist de Eco Race waardig afgesloten: de ceremoniële etappe het roze meer werd gewonnen!

De uiteindelijke stand van de trucks:
1 De Rooy (Iveco)
2 Tomecek (Tatra)
3 Van de Laar (DAF)
4 Essers (MAN)
5 Govaere (MAN)
6 Elfrink (Mercedes-Benz)
7 Pattono (Iveco)
8 Hoondert (DAF)
9 Van Velsen (GINAF)
DNF Kovacs (Scania)
DNF Jacinto (MAN)
DNF Van Ginkel (Iveco)

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
04-01-2018
1btaerleg4.jpg

Stuiteren over stenen in derde etappe Africa Race

De deelnemers van de Africa Eco Race moesten vandaag 421 kilometer afleggen tussen Agdal en Assa, in…
Nieuws
05-01-2018
1btzetros1.jpg

Langste etappe ooit bij Africa Race

De vierde etappe van de Africa Eco Race was de langste uit haar historie: 497 kilometers stenen met een toefje zand,…
Nieuws
08-01-2018
unnamed_11.jpg

Eco Race in Mauretanië aangekomen

Vandaag was de eerste rally in Mauretanië, maar helaas alsnog niet een erg geschikte etappe voor de trucks.