Versgebrouwen bier op transport met LNG trucks

Geplaatst door

Het veelzijdige transportbedrijf Voets uit het Brabantse Eersel heeft twee Iveco Stralis LNG trucks in gebruik genomen. De aanschaf kwam tot stand in overleg met opdrachtgever ABInbev. Het betreft twee Iveco Stralis trekkers AS440S40 NP, met 400 pk, HI-WAY cabine en HI-TRONICS automatisch schakelende versnellingsbak.

Directeur Rob Voets is even nuchter als duidelijk over deze aanschaf: "Iveco maakt op ons de juiste indruk. Twee LNG-trucks kopen is allemaal mooi, maar het is voor ons helemaal nieuw. Bij Iveco begrijpen ze dat en dat leidt tot een fraai stukje opvolging door Iveco voor alle betrokkenen, dus ook voor onze chauffeurs."

Emissie

Voets streeft ernaar om de CO2 uitstoot van zijn bedrijf, flink te verlagen. "Tot 2025 wil ik de uitstoot met 25% reduceren. Dit is een eerste stap, en dat is altijd een heuglijk feit. Maar ik sluit niet uit dat we meer van deze trucks hier in gebruik gaan nemen. LNG is een typische transitiebrandstof die de eerstkomende jaren een flinke groei zal doormaken in het zware wegvervoer. Dat er in de binnenstad op termijn grotendeels elektrisch gereden gaat worden, begrijp ik. Maar in het werk dat wij doen, biedt LNG de ideale oplossing van CO2-reductie en toch een hoge vervoersprestatie voor onze klanten. "

Test

Alvorens Voets tot aanschaf over ging, voerde hij een test uit waar ook de andere aanbieders van LNG-trucks aan deel namen. "Iveco gaf de doorslag omdat de chauffeurs het de fijnste trucks vonden en omdat wij met dit merk tot de grootste actieradius kunnen komen. Tot dusverre hebben we de indruk dat deze trucks ook het zuinigste gereden hebben." Voets zegt dat zijn klant graag ziet dat zijn vervoerders met trucks rijden die met de schoonste techniek zijn uitgerust.

R&O

Voor het eerst heeft het bedrijf, dat een vloot op de weg heeft van 59 trucks en dat de meeste trailers inhuurt bij 'buurman' Becx Verhuur, gekozen voor een Reparatie &Onderhoudscontract. "We gaan meemaken hoe dit in de praktijk werkt. De Iveco's hebben een betrouwbare aandrijflijn en ook met LNG heeft IvecoVde meeste expertise want ze hebben in Europa de grootste vloot op de weg." Op de trucks rijden meerdere chauffeurs die elkaar afwisselen. "Dat leidt tot een jaarkilometrage dat kan oplopen tot 240.000, dus dat is fors."

Tanken

Voets start met LNG op een moment dat het netwerk van LNG tankstations al flink groot is. "Er zijn meerdere locaties waar we dagelijks komen waar we zouden kunnen tanken. Ik denk dan aan Tilburg, Veghel, Zaandam en Utrecht. Nieuwe tankstations worden met name in België gebouwd, wederom op locaties waar we regelmatig zijn, ook voor onze grote bierbrouwer daar."