Vier Scania's voor Bas Kooij Transport

Geplaatst door

Bas Kooij Transport heeft maar liefst vier nieuwe Scania R450 trucks besteld. Als eerste werden een 4x2 trekker en een 6x2 bakwagen afgeleverd. Later volgen nog een 6x2 bakwagen en een 8x2. Vorig jaar nam Bas Kooij Transport ook al elf nieuwe Scania's in gebruik.

De vloot van Bas Kooij bestaat voor 99 procent uit Scania’s. “Onze 34 voertuigen rijden voor het leeuwendeel voor Jansen Recycling. “Dat is één van de drie grootste recyclelaars in Nederland van metalen, zowel ferro als non ferro. Daar verwerken ze zo’n 500.000 ton metalen per jaar en een belangrijk deel daarvan rijden wij,” vertelt Roodenburg. Dat trekt een wissel op de voertuigen. “Trucks in de gebruikte metalen kennen een zware inzet. Bij ons doet een truck gemiddeld zo’n 100.000 kilometer per jaar. Maar na een jaar of vier ruilen we ze in. Dat voorkomt hoge kosten. Bij ons is niet zozeer het volume als wel het gewicht doorslaggevend. Die 50 ton komen we dagelijks tegen. We proberen de trucks verder zo licht mogelijk te houden met o.a. lichtmetalen velgen.”

Fuel fighter 

Roodenburg geeft toe dat het gewicht bij de vier nieuwe Scania’s nog even een beetje passen en meten was. “Enerzijds was het een heel aantrekkelijk aanbod omdat Scania bij elk Fuel Fighter voertuig een half jaar de chauffeur coacht op een optimale rijstijl. Dat levert natuurlijk echt geld op. En ook de uitvoering was een behoorlijke stap in de richting van wat wij onze chauffeurs graag aanbieden. Maar normaal gesproken willen wij er geen retarder op vanwege het meergewicht. Die zit wel op deze trucks. Weliswaar kan er daardoor weer wel ACC op, wat ook nog in het pakket zat. Daar zijn wij weer van gecharmeerd vanwege de veel grotere actieve veiligheid. Dat geldt ook voor de stuur- en curtain-airbags. Dus zijn we er toch voor gegaan.”

Complete uitrusting

Dat doet hij dan in een rijk uitgerust voertuig inclusief het LED Premium pack, het Security pack, het Driver+ pack, het 7 inch infotainment met navigatie en DAB+, een elektronisch bedienbde handrem, leren stuurwiel en de Premium bestuurdersstoel. Verder heeft de truck ook de R4100D vrijloopretarder met ACC en een full package zij-afscherming en spoilerset als het om een trekker gaat. “Wij hebben dat nog verder uitgebreid met lederen bekleding, geïntegreerde standairco, een cabine met een hoog dak en Alcoa’s Durabright velgen” maakt Roodenburg de lijst compleet. “Bij Bas Kooij rijdt een bijzonder loyale groep chauffeurs. Bas gaat dan nu wel met pensioen, maar de sfeer zoals hij dat heeft opgebouwd binnen het bedrijf willen we echt behouden. En een piekfijn opgebouwde truck maakt daar deel van uit.”