Volvo weer tweede op de markt voor zware trucks

Nieuws
14-01-2021 | Door Tim de Jong

Zo’n ineenstorting van de truckmarkt als in 2020 heeft niemand ooit meegemaakt. In Nederland werden blijkens cijfers van de RAI een derde minder trucks verkocht dan een jaar eerder. Wanneer het vijf procent minder is, dan is het alle hens aan dek, laat staan wat zich nu heeft afgespeeld.

De markt dook dus van 16.500 nieuwe trucks naar nog maar 11.102 voertuigen, zegt de RAI. Ook de trailermarkt kreeg een ongehoord harde klap, maar toch minder erg dan bij de trucks. De markt stortte met een kwart in elkaar. Lees hier meer over op onze " target="_blank" rel="noopener noreferrer">website Trailertotaal.nl.  Wanneer je naar de marktaandelen kijkt, dan is er weinig verschil, maar vallen een paar dingen wel op. We zien dat DAF op de een of andere manier langzaam maar gestaag doorgroeit in met name het zware segment. Het merk is met dik 30% marktaandeel al verreweg de grootste.

Volvo net voorbij Scania

Blijkens de RAI-cijfers is Volvo dit jaar Scania net voorbij. Dat is opmerkelijk, omdat Scania vorig jaar duidelijk beter presteerde dan zijn Zweedse aartsrivaal. Volvo-verkoopdirecteur Roeland Ruygt wijst op het succes van de I-Save versie van de FH, dus die met turbocompound. Daarmee heeft het merk flink vooruitgang geboekt. Ruygt zegt dat van de begin dit jaar geïntroduceerde nieuwe truckserie van Volvo, er in ons land nu duizend zijn verkocht. Een mooie opsteker in coronatijden: Dat is de helft van de hele jaarverkoop van het merk in 2020, en in betere tijden is het een derde van de totale verkopen.

Dan de andere merken: Mercedes houdt stand met redelijk mooie aantallen, maar dat komt vooral doordat ze sterk zijn met distributietrucks. Verder heeft MAN veel te doen met de nieuwe truckserie. Nu zijn ze duidelijk kleiner in verkoopvolume dan Mercedes. Veel kleiner dan Mercedes en MAN zijn Iveco en Renault. Laatstgenoemde is echt hekkensluiter en dat betekent werk aan de winkel. Misschien met een facelift, nu de huidige T-Serie alweer zeven jaar meegaat.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
01-02-2017
Paccarlineup.jpg

DAF groeit, Paccar krimpt (een beetje)

Het gaat goed bij DAF Trucks, en ook moederbedrijf Paccar blijft successen scoren. Al 78 jaar op rij wist dit bedrijf…
Nieuws
18-10-2017
DAF-LF-210-AerobodyLR.jpg

CBS getuigt helaas niet van deskundigheid

Aan de vooravond van de MobiliteitsRAI heeft het CBS enkele berichten de wereld in gestuurd die niet echt getuigen…
Nieuws
06-03-2019
Rekeningrijden_LR.jpg

Wegvervoer: vooral groei in de bouw

Nederlandse vrachtwagens vervoerden in 2018 in totaal 680 miljoen ton goederen. Dit is 2,1 procent meer dan in 2017.…