Vrees voor lege supermarkten met kerst

Nieuws
23-10-2018 | Door Tim de Jong

Vervoerders die rijden voor supermarktketens klagen over lage marges die ondanks schaarste aan materieel en mensen niet zullen verbeteren. Een onafhankelijk expert vreest zelfs dat dit tot lege schappen zal leiden met kerst, blijkt uit een artikel in het Financieele Dagblad. 

De vervoerders zeggen dat ze klem zitten tussen de supermarktketen en de leveranciers aan die supermarkten. De vervoerders zeggen uitgewrongen te worden en snakken tegelijkertijd naar chauffeurs. Die chauffeurs moeten beter betaald worden en daardoor erodeert de marge van de logistieke dienstverlener verder. De kracht die de onvrede en problemen veroorzaakt is de al jaren woedende supermarktoorlog, waarvan de logistieke dienstverleners min of meer kind van de rekening worden, ondanks dat hun middelen (mensen en materieel) steeds beperkter worden. Volgens TLN bedragen de loonkosten inmiddels de helft van de totale kosten. Onlangs werd bekend dat vervoerders ook nog meer moeten betalen voor vakantiedagen van hun chauffeurs.

Volgens betrokkenen moet er een indexatie worden afgesproken, maar die is dan wel de hoogste ooit. Vervoerders vrezen dat in zo'n geval, de supermarktketens en toeleveranciers zoals voedselproducenten, tenders gaan uitschrijven, om die prijsverhoging te omzeilen, en zo bij een andere vervoerder uit te komen.

Op hun beurt klagen de supermarktketens over de gebrekkige wijze waarop ze bevoorraad worden. Dit leidt tot de vrees dat richting de laatste maanden van het jaar, die bekend staan als de drukste periode van het jaar, schappen in supermarkten leeg zullen blijven. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-10-2018
650_2018_VSDV_Amsterdam_004.jpg

Van Straalen De Vries investeert

Transportbedrijf Van Straalen De Vries bereikte onlangs twee mijlpalen. De opening van een nieuw bedrijfspand in Amsterdam…
Nieuws
07-02-2017
Chauffeurstekort_2LR.jpg

TLN: 'Ruim 4.000 vacatures'

Het afgelopen jaar gaat voor de transport- en logistieksector de boeken in als het beste in 15 jaar, zegt TLN. Het vertrouwen…
Nieuws
11-12-2018
Inhalen.jpg

ING: Lagere groei transport en logistiek in 2019

De sectoreconomen van de ING Bank verwachten voor volgend jaar een lagere groei voor de sector transport…