Wallonië te streng voor tolzondaars

Geplaatst door

De Waalse overheid heeft het deksel op de neus gekregen inzake het straffen van chauffeurs die geen tol hebben betaald. Waalse politiediensten zetten chauffeurs stil en namen papieren in beslag. Volgens de rechter mag dat niet.

Een vervoerder die deze strenge houding niet pikte, stapte naar de rechter in Namen. Deze oordeelde dat de Waalse overheid zich schuldig maakte aan 'rechtsmisbruik'. Het Waalse Gewest werd veroordeeld tot een schadevergoeding van ongeveer € 4.000 wegens het illegaal vastzetten van een vrachtwagen door de boorddocumenten in beslag te nemen. De werkgeversorganisatie UPTR bekijkt nu, in hoeverre er een proefproces kan worden gestart. Zij betoogt dat er nog wel Waalse vervoerders zijn die ook flink zijn aangepakt door de overheid, hoogstwaarschijnlijk onterecht.

Gestegen inkomsten

De Belgische tol is overigens nog altijd een goudmijn. De Belgen haalde ere vorig jaar 712 miljoen euro mee op, ruim 5% meer dan een jaar eerder. Iets meer dan tien procent daarvan komt van Nederlandse vervoerders. Polen haalt de tien procent net niet en Roemeense vervoerders nemen 6,2% voor hun rekening.