Wijkertunnel vanaf vrijdag dicht voor vrachtverkeer en bussen

Geplaatst door

Vanaf vrijdagochtend 5 uur wordt de Wijkertunnel in beide richtingen afgesloten voor vrachtwagens en autobussen. Dit besluit werd amper 24 uur van te voren aangekondigd door Rijkwaterstaat vanwege defecte ventilatoren en rookmelders in de tunnel. Volgens Rijkswaterstaat kan het weken gaan duren voordat de tunnel weer wordt vrijgegeven voor alle verkeer.

TLN voorzitter Elisabeth Post is verbolgen over deze actie: ''Het is een schande dat we zo met de infrastructuur omgaan’, briest een geagiteerde Elisabeth Post. ‘Het auto- en vrachtverkeer zijn belangrijk voor onze economie, dan mag je ook verwachten dat het onderhoud aan de infrastructuur op orde is. Daar heeft het met dit soort zaken geen schijn van. Natuurlijk, veiligheid gaat voor alles maar met mij begrijpt ook onze achterban niet waarom Rijkswaterstaat ineens geconfronteerd wordt met een aantal rookmelders dat tegelijk stuk gaat. Laat staan waarom het mogelijk weken moet duren om ze te vervangen.’' 

Bereikbaarheid
Vanaf vrijdagochtend 8 oktober 05.00 uur mag er dus in beide richtingen geen vracht- en touringcarverkeer door de Wijkertunnel (A9). Vrachtwagens en bussen worden omgeleid via de naastgelegen Velsertunnel, de Coentunnel en Zeeburgertunnel (A10) en moeten rekening houden met extra reistijd. Dit is een route waar veel vrachtverkeer gebruik van maakt. De bereikbaarheid van IJmuiden, de Amsterdamse Haven en de Zaanstreek komt door deze afsluiting behoorlijk onder druk te staan. Het gaat om een kwart minder capaciteit aan tunnels; de afsluiting betekent extra drukte en mogelijk files bij de andere tunnels. Dat moet zo kort mogelijk duren.
 
Nieuw kabinet
Post: ‘Dit incident onderstreept nogmaals dat het onderhoud van vitale infrastructuur in Nederland onder grote druk staat. Het is van het grootste belang dat het komende kabinet zijn portemonnee trekt om betere controle te krijgen over de infrastructuur.’
 
Amper een maand geleden bracht het Planbureau voor de Leefomgeving nog een rapport uit wat als conclusie had dat geplande uitbreidingen van het wegennet zinloos zouden zijn. Mensen zouden inmiddels zo gewend zijn aan het thuis werken dat de lange files in ons land niet meer terug zouden keren. Nog geen maand later werden alle file records gebroken.