Wijziging boetesysteem Belgische tol

Nieuws
29-12-2017 | Door Iep van der Meer

Op 22 december jongsleden is er een Waals decreet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad met betrekking tot wijzigingen in het boetesysteem voor de kilometerheffing bij onze zuiderburen. De wijzigingen gaan al meteen op 1 januari 2018 in en gelden dan voor heel België.

Er is echter nog wat onduidelijkheid over de juiste interpretatie van de wijzigingen. Wel maakt de website van de Vlaamse belastingdienst inmiddels melding van de nieuwe tarieven maar de lijst is daar nog onvolledig. Zo wordt de reductie van de eerste boete tot een bedrag van 250 Euro die hier onder is vermeld niet genoemd. De website vind je overigens door ">hier te klikken. 

Alle overtredingen worden bestraft met een administratieve boete, maar er kan slechts één administratieve boete worden opgelegd voor het geheel van de overtredingen per voertuig- per dag. Als er meerdere overtredingen zijn op een dag met een voertuig dan telt alleen het zwaarste vergrijp, en dus niet de optelsom van alle boetes bij elkaar. Dat is goed te weten! 

De boetebedragen zijn niet mals. Zo kost het opzettelijk ontwijken van de kilometerheffing of een vervalsing van voertuigdocumenten met betrekking tot het maximale gewicht of de euro-emissieklasse 1000 Euro. 

Het niet aan boord hebben van een elektronisch tolkastje of geen overeenkomst hebben met een tol-incassobedrijf voor de kilometerheffing kost 800 Euro. 

Het domweg niet inschakelen van het kastje, of het rijden met een kastje van een ander voertuig kost je 500 Euro. Dat zelfde bedrag ben je ook kwijt als het saldo onvoldoende is voor de kilometerheffing, of als de overeenkomst met de tol-incassant is opgezegd. Ook als het kastje kapot is en geen signalen meer uitzend kost dat 500 Euro. Belangrijk is wel dat de contractpartner onmiddellijk wordt ingelicht als het kastje niet functioneert. 

Iedere andere overtreding van de regels met betrekking tot de kilometerheffing kost je 100 Euro volgens de boetecatalogus. Coulance is trouwens wel degelijk mogelijk. Zo mag de controlerende ambtenaar de 500 Euro die je kwijt bent als je vergeten bent het kastje in te schakelen halveren als het de eerste keer is dat dit gebeurt met jouw kenteken. Die coulanceruimte is er één keer per jaar per kenteken en geldt alleen als de ambtenaar je goed gezind is. Boetvermindering kan ook gegeven worden in andere voorkomende gevallen. Altijd vriendelijk blijven kan dus wel eens helpen!

Uit deze samenvatting, waaraan uiteraard geen rechten ontleend kunnen worden, blijkt dat er voortaan meer gekeken wordt naar de ernst van de overtreding. Daarbij bieden de nieuwe regels ruimte om dit in alle redelijkheid op te lossen. Dat is een behoorlijke stap in de goede richting, zeker na de aanloopstoringen bij Viapass en Satellic. 

 

 

Overtredingen die zijn vastgesteld na 31 december 2017 komen in aanmerking komen voor de nieuwe tarieven. Voor overtredingen begaan vóór 1 januari 2018 is het aan te raden om de huidige protestprocedure aan te houden. 

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
28-08-2017
Viapass_2.jpg

Regio Brussel verdient meer aan boetes dan aan tol

De Belgische regio Brussel verdient meer aan boetes die samenhangen met de tol dan aan de tol zelf.…
Nieuws
02-02-2018
ViapassBe.jpg

Transport in Nood: 'Belgische boetes lopen op'

We begonnen het nieuwe jaar met te melden dat België het tolboetebeleid versoepelt. Er komen meerdere categorieën,…
Nieuws
31-01-2019
Belgische_inspectie_LR.jpg

Wallonië te streng voor tolzondaars

De Waalse overheid heeft het deksel op de neus gekregen inzake het straffen van chauffeurs die geen tol hebben betaald.…