Woedende Stacey stopt met Dakar Rally

Geplaatst door
Hans Stacey heeft woedend de Dakar Rally verlaten. De coureur van Eurol Veka MAN had een startbewijs om als twaalfde truck te beginnen aan de tiende etappe, maar op de aangewezen starttijd werd hem die geweigerd. Stacey werd daarop zo kwaad, dat hij is opgestapt.
 
In de achtste etappe verloor Stacey door versnellingsbakproblemen veel tijd. Een coureur die bij aanvang van de etappe in de top 10 staat (Stacey stond zesde) mag in zo’n geval bij de volgende etappe de joker inzetten. Dat geeft hem het recht om meteen na de top 10 te starten. “We hebben meteen na de finish van etappe 8 telefonisch de joker aangevraagd voor Hans”, reageert EVM-teammanager Marcel van Vliet. “Die is gisteravond in het bivak in Chilecito bevestigd en ondertekend en Hans heeft daarop ook zijn startkaart gekregen waarop hij de starttijd voor de twaalfde truck had. Hij is vanochtend ook als twaalfde truck uit het bivak vertrokken. Het stond goed op de startlijsten in het bivak, maar blijkbaar is het niet doorgekomen bij de mensen aan de start van de proef.”
 
In de gemengde startopstelling van auto’s en trucks zou Stacey volgens de lijst van de starters pas als 99ste (35ste truck) mogen beginnen aan de etappe. “Levensgevaarlijk”, zei Stacey. “Vorig jaar heb ik deze etappe gewonnen. Ik rijd vele malen harder dan wat er vlak voor me zou starten. Bovendien heb ik gewoon mijn startkaart, maar daar keken ze niet eens naar. Ik ben als een klein kind aan de kant gezet. Het is niet te geloven wat een amateuristisch zootje het is. Als het zo moet, kap ik ermee. Ik ben er helemaal klaar mee.”
 
Teammanager Van Vliet noemt de manier waarop Stacey (winnaar van de Dakar in 2007, tweede in 2012 en 2006, vierde vorig jaar en goed voor in totaal 18 etappeoverwinningen) bij de start is behandeld ‘onbeschoft en amateuristisch’. Van Vliet: “Ik kan zijn woede goed begrijpen. Hans is een toprijder die deze proef vorig jaar heeft gewonnen. Die stuur je niet als een klein kind weg, terwijl hij de juiste startkaart heeft. Wij zijn een professioneel team en dit is een professioneel spelletje. Dan verwachten we ook van ASO professioneel gedrag. Dit is een grove nalatigheid van de organisatie. Ik ben zeer teleurgesteld in ASO en in de handelswijze van de mensen aan de start.”
 
EVM-coureur Peter Versluis is wel van start gegaan in de tiende etappe. Hij ligt na het eerste deel van de proef op een voorlopige vijftiende plaats, met een achterstand van 29.37 op de snelste tussentijd van Eduard Nikolaev. Versluis liep die vertraging op door een lekke band en het zoeken naar een waypoint.