Zò spuit DAF cabines in het vernieuwde Westerlo

Geplaatst door

DAF heeft een volledig nieuwe cabinelakstraat van DAF Trucks in Westerlo geopend. Met de nieuwe lakstraat is een investering van 100 miljoen euro gemoeid.

DAF opende zijn fabriek in Westerlo in 1966 en produceert er behalve cabines ook zijn eigen assen. DAF Vlaanderen behoort volgens DAF tot de grootste bedrijven in België. De ongeveer 2.600 werknemers produceren er cabines en assen voor de middelzware en zware trucks van DAF.

Capaciteit groeit met 50%

De capaciteit van de nieuwe fabriek bedraagt 300 cabines per dag ofwel 70.000 per jaar. Dat betekent een groei van 50% ten opzichte van de huidige lakstraat. De toename in capaciteit zal het voor DAF mogelijk maken in de toekomst verder te groeien in Europa en in de rest van de wereld. De nieuwe lakstraat is 144 meter lang, 58 meter breed en 26 meter hoog en is in staat om 3.000 verschillende kleuren te spuiten waaruit klanten kunnen kiezen.

De nieuwe cabinelakstraat behoort volgens DAF tot de modernste in de wereld.  De ‘spuitbellen’ van de ultramoderne lakrobots draaien met een snelheid tot 50.000 t/min. om de allerhoogste kwaliteit te leveren tegen een zo laag mogelijk verbruik van lak. Dankzij de nieuwste laksystemen is een emissiereductie van 50% gerealiseerd, zegt DAF.

Tal van innovatieve oplossingen worden volgens DAF  toegepast, waaronder een speciale methode om de onvermijdelijke ‘overspray’ tijdens het spuiten van de cabines te verminderen en op te vangen. Ook worden de nieuwste technologieën gebruikt om de lucht te reinigen die de spuitcabines verlaat. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt teruggewonnen en hergebruikt voor het opwarmen van de baden in de voorbehandeling.

Bekijk het filmpje links van deze tekst!

Video's