Zwitserse douane controleert op AdBluefraude

Nieuws
21-03-2018 | Door Tim de Jong

Bij de Zwitsers grensplaats Au voert de douane gerichte controles uit op AdBluefraude. Volgens politie en douane zijn diverse trucks uit het verkeer gehaald omdat hun SCR-systeem niet naar behoren werkte.

De Zwitsers namen tegen deze situatie passende maatregelen. In de eerste plaats een extra aanslag van de LSVA, dat is de Zwitserse wegentol die is gebaseerd op uitlaatgasemissie. Verder werden de gemanipuleerde trucks op kosten van de veroorzaker naar een werkplaats gebracht waar alle opzettelijk aangebrachte mankementen weer werden hersteld. Hier komt dat nog een boete overheen. Pas dan mogen ze Zwitersland weer in.

De instanties ontdekten bij een aantal trucks ook nog andere onvolkomenheden, die op dezelfde wijze werden 'opgelost'. Het probleem van AdBluefraude blijft maar rondwaren door Europa. Ook de Nederlandse inspectie heeft onlangs tal van gevallen aan de redactie van BIGtruck laten zien. In Engeland hebben inspectiediensten enkele vervoerders de vergunning afgenomen na constatering dat er AdBluefraude was gepleegd.   

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
31-08-2020
uitlaat_truck_LR.jpg

Antwerpse haven gaat op emissies controleren

In de loop van dit najaar start de Antwerpse Haven met het plaatsen van sensoren die de uitlaatgassen van…
Nieuws
16-01-2018
AdBlue_killer.jpg

Britten mild tegen gebruikers Adbluekillers

Van augustus tot eind november vorig jaar heeft de Britse inspectie 3735 trucks gecontroleerd. Hierbij werd…
Nieuws
02-09-2019
trucks_LR.jpg

Milieuclub waarschuwt voor structurele AdBlue manipulatie

De Brusselse milieuclub Transport & Environment waarschuwt dat er nog steeds volop wordt…