Chaos bij derde Dakar-etappe

Nieuws
05-01-2016 | Door Alex Miedema

Nadat de eerste trucks al waren gestart maakte ASO, de organisator van de Dakar-rally, bekend dat de proef alsnog ingekort zou worden. Helaas had de stagiaire die dit op de officiële website moest zetten niet helemaal goed begrepen, waardoor het thuisfront lange tijd in de veronderstelling was dat de hele etappe voor de trucks gecanceld was.  

Hans Stacey mocht als eerste vertrekken, wat in de bosrijke omgeving van deze etappe niet bepaald een voordeel was, hij mocht houthakken met de voorkant van zijn MAN cabine. De Tsjech Martin Kolomy profiteerde van het door Stacey gebaande pad, en wist de proef vandaag te winnen, met 17 seconden voorsprong op de Bestenaar. Bij de finish aangekomen kreeg Stacey ook nog eens te horen dat hij de etappewinst van gisteren in moet leveren, hij krijgt twee minuten straftijd omdat hij te snel heeft gereden bij een CP. De overwinning blijft wel binnen Nederland en zelfs binnen het team, Versluis is nu officieel snelste. 

Villagra wist vandaag wederom voorin mee te strijden met zijn Iveco en haalde de derde tijd, vóór Peter Versluis op de vierde en Ton van Genugten op de vijfde positie. Gerard de Rooy en Ales Loprais verloren in het begin van de route veel tijd, ze konden later wat goed maken, maar moesten genoegen nemen et een zevende (+4:28) en negende (+8:52) tijd.

Iemand die het juist erg goed deed was Pascal de Baar, op de elfde plek. Natuurlijk mist hij zijn maatje Martin van den Brink, die vandaag de uitgebrande resten van zijn truck op heeft geruimd, maar ook op eigen kracht is hij goed bezig. Hij was slechts 15 seconden langzamer dan nummer 10, Maurik van den Heuvel met zijn Scania neusje. 

De Kamaz trucks vielen vandaag vooral op door hun afwezigheid in de top. De snelste Rus was Nikolaev, met ruim 12 minuten achterstand op de veertiende plaats. Sotnikov heeft vandaag 18 minuten verloren, Karginov (+23:23) en Mardeev (+26:55) zelfs nog meer. Dat zouden precies de minuten kunnen zijn die ze later in de rally kunnen nekken, maar de eindstreep is nog ver. 

Alle trucks hebben vandaag de finish gehaald, een prestatie op zich als je naar de slechte omstandigheden van de route kijkt. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
05-02-2016
Mammoetneusje.jpg

Riwald samen met Mammoet naar Dakar!

Het Riwald Rallyteam stond dit jaar met een unieke Tatra Phoenix aan de start van de Dakar rally. Net als de Renault…
Nieuws
03-01-2016
Brink1.jpg

Mammoet Rallysport is er klaar voor!

De Dakar 2016 is los, tenminste, officieel. Echt vlotten doet het nog niet want een ongeluk en slecht weer zorgen…
Nieuws
04-01-2016
5t1h_Oilibya201408100780_1.jpg

Dakar kent een trage start dit jaar

De Dakar rally wordt geplaagd door heel veel tegenslagen momenteel. Het slechte weer was al veel eerder voorspeld en…