Truck Blog

 • En deze tachograaf is wèl fraudebestendig?

  Als de dag van gisteren herinner ik me een bezoek aan VDO dat werd vertegenwoordigd door ernstig kijkende, correct geklede Duitse heren met perfecte gestrikte stropdassen. Zij stonden de pers te woord die toch wat onaardige dingen had geschreven over de nieuwe digitale tachograaf. We schrijven 2006.
 • Trucker ziet personenauto over het hoofd

  Het is niet voor het eerst dat zich een situatie voor doet zoals in bijgaand filmpje, dat door RTL Nieuws op Youtube is gezet.  Een 55-jarige man wordt met zijn dochter van 17 in een Ford Ka vooruit geduwd door een tunnel in Antwerpen.  de truckchauffeur heeft niks in de gaten.
 • Een kopschot kan ook niet zonder hulp

  We hadden het onlangs nog over het vervoer van bakstenen zonder kopschot. Daar waren we het aardig over eens, dat kan en mag niet. Maar wat nu als je wel een kopschot hebt en daar leg je dan vervolgens niet je lading vormvast tegenaan? Dan komt het er alsnog doorheen! Dat werd vandaag weer eens...
 • Kopschot discussie barst weer los

  In een bericht over afstand houden op het forum 'De Stamtafel voor chauffeurs' op Facebook is een foto te zien van een truck met een zogenaamde 'flat' container met een lading bakstenen. De stenen, twee hoog op pallets geladen worden zonder kopschot vervoerd en daar vinden wij wat van.
 • STL: 'Chauffeurstekort neemt iets af'

  Het sectorinstituut transport en logistiek, kortweg STL, ziet in de branche alle seinen op groen staan. Ondernemers hebben meer vertrouwen, het aantal chauffeurs en overige werknemers neemt toe en de omzet groeit ook al. Bouw, horeca en online detailhandel zijn de branches waar veel...
 • 'Heffing maakt transport 8 tot 15 procent duurder'

  Onlangs onthulde het Ministerie plannen voor de vrachtwagenheffing. In de tabel elders in de BIGtruck-berichtgeving staan de precieze cijfers. De uitkomst is dat de heffing het wegvervoer een flink stuk duurder zal maken.
 • Pegaso waterdrager in gortdroge groeve in Malaga

  Medio april was BIGtruck op uitnodiging van DAF in het zuiden van Spanje om daar te rijden met diverse meerassers. Naast een zwaar transport trekker en diverse opbouwen voor containervervoer, konden we in een groeve op een uurtje buiten de stad rijden met diverse varianten van bouwvoertuigen....
 • Extra bescherming tegen dieseldieven

  Kortgeleden kwamen we deze brandstoftank tegen in een werkplaats. De klant had een dieseldief-bestendige tankdop, maar werd toch bestolen.  Hoe? Doordat de dieven de tank in de bevestigingsbanden verschoven en vervolgens een gat boorden in de tank. Na de diefstal schoven ze de tank weer in de...
 • Volvo Vera en het personeelstekort volgens ABN AMRO

  ABN AMRO schreef vanochtend dat wanneer de economieën in Oost Europese landen zo blijven groeien als nu, tal van in het westen van Europa werkzame Oost Europeanen naar hun eigen land terug zullen willen. De lonen zullen in Oost Europa flink gaan stijgen en mensen kunnen dan thuis bijna even...
 • Renault Radiance had al 'Mirrorcam' in 2004

  Begin deze eeuw toonde Renault op de IAA van 2004 een experimenteel model in full-size op de IAA-stand. Missen kon je hem niet, hij was knalgeel. Er was volop speculatie of dit de opvolger zou worden van de Magnum.
 • Schmitz toont A-double combinatie van 32 meter

  Op de Transport Logistic beurs in München, laat Schmitz Cargobull een combinatie zien van 32 meter, bestaande uit twee trailers. Precies twee jaar geleden deed Ewals hetzelfde. Nu blijkt de trailer-industrie het plan ook te omarmen en dat is veelzeggend.
 • Belanghebbenden voorspellen verkeersinfarct

  Vandaag is in het nieuws dat een verkeersinfarct dreigt vanwege achterstallig onderhoud aan wegen en bruggen. De aanleiding is een schrijven van eerder deze week van de Rekenkamer  dat er naar schatting 873 miljoen euro nodig is om de infrastructuur tiptop te houden.  De Rekenkamer heeft het...
 • Hemelvaartsdag: parkeren op de vluchtstrook

  Op een dag als Hemelvaartsdag mag er in Duitsland niet gereden worden. Het gevolg is dat tal van vrachtwagens in Nederland blijven staan, wat weer kan leidt tot overlast, zoals parkeren op de vluchtstrook.
 • Nieuwe Mercedes Actros: alleen nog sturen

  Wat gaan de ontwikkelingen snel in de trucktechniek! Daar waar in Nederland overheden falen in het beoordelen van rijbewijsverlengingen (CBR) en in het implementeren van de nieuwe Smart tacho (KIWA), zet de truck-industrie indrukwekkende stappen in het slimmer en veiliger maken van onze trucks.
 • Inspectie beboet weekend cabinekampeerders

  Afgelopen weekend is de inspectie actief geweest op de A12 bij Bodegraven en Reeuwijk. De instantie heeft de controles toegespitst op het controleren van de weekendrust en of die in de cabine genoten werd.
 • TLN: Maling aan Europese wet?

  Transport en Logistiek Nederland roept de minister van Infrastructuur en Milieu op om de Europese wetgeving aan de laars te lappen met betrekking tot het doorbrengen van de 45 uurs weekendrust in de cabine. Overigens scharen ook Evofenedex, het Havenbedrijf Rotterdam en de provincies...
 • Tachograaf-effect in truckverkopen

  Na twee maanden van daling, stijgen de truckverkopen nu ineens weer. Dit is opvallend: de afgelopen paar jaar werden er steeds meer trucks verkocht. Maar de afgelopen maanden was voor het eerst sinds jaren een teruggang te zien, tot april.
 • Dag van het niet arbeiden in Europa

  Woensdag 1 mei is het weer 'Dag van de arbeid' en dat betekent dat er in grote delen van Europa niet gearbeid wordt. Sterker nog, er geldt zelfs een rijverbod voor vrachtwagens in grote delen van Europa. Het blijft een raar fenomeen wat zorgt voor grote overlast rondom de grenzen door overvolle...
 • Onderzoek ingesteld naar snelweg portalen

  Afgelopen week vielen er bij twee ernstige eenzijdige ongevallen op de A1 en de A12 maar liefst negen doden. Alle negen waren het jonge mannen en in beide gevallen raakte een auto met hoge snelheid een verkeersportaal. Dat zijn die overspanningen boven de snelweg waar matrix borden en...
 • CBR en KIWA tonen aan: Geen monopolie graag

  De branche is de afgelopen tijd in de greep geweest van de veel te late levering van werkplaatskaarten door vergunningsinstantie KIWA. Bij de chauffeurs bleek een haperend CBR ervoor te zorgen dat chauffeurs werkloos thuis komen te zitten. Het laat zien dat het werken met een monopolist niet werkt.
 • Technisch weer voor de inspectie

  Vandaag was de Inspectie weer actief en het gemak waarmee deze instantie zware overtreders betrapt, is bijzonder zorgwekkend. In korte tijd deelde de Inspectie vandaag voor duizenden euro's aan boetes uit. 
 • Deense trucks in BIGtruck

  Wat was dat leuk zeg, een keertje gaan kijken in Herning! Inderdaad hoorden we al van de mooie order voor Broshuis. Maar in Herning waren nog meer trailerfabrikanten verzameld en ook de kranenjongens lieten zich niet onbetuigd. Ze hebben stuk voor stuk gevoel voor smaak door de prachtigste...
 • Broshuis Asvergelijking

Blog overzicht per tag

Ons team

 • Iep van der Meer

  Iep van der Meer

  Iep is bedrijfswagen journalist maar diep in zijn hart ook nog steeds chauffeur. Als testchauffeur maakt Iep deel uit van de groep internationale specialisten die de bij de industrie zeer gerespecteerde duizend punten test uitvoert.

 • Tim de Jong

  Tim de Jong

  Tim de Jong is als vakjournalist en freelance journalist in het wegvervoer actief sinds 1987, in binnen- en buitenland.

 • Alex Miedema

  Alex Miedema

  Alex is freelance bedrijfswagenjournalist met als specialismen trucksport en bijzondere voertuigen. Daarnaast is hij ook hyperactief op de diverse sociale media. 

 • Niels van Duijvenboden

  Niels van Duijvenboden

  Niels van Duijvenboden (1983) is niet alleen een liefhebber van vrachtwagens, hij is ook chauffeur. Voor BIGtruck maakt hij met regelmaat prachtige reportages.