Effecten oorlog worden ook hier merkbaar

Blog
02-03-2022 | Door Tim de Jong

Afgelopen week werden op deze plaats al vermoedens uitgesproken, die ongeveer alle uitkwamen. Het afsnijden van een continent is gegeven de omstandigheden onvermijdelijk. Maar dat zal zeker effect hebben op onze dagelijkse gang van zaken hier.

Over de stagnerende exporten hebben we het al gehad. Maar nu blijkt dat veel Oekraïense chauffeurs naar huis willen om mee te vechten tegen de agressor. Dat brengt aan het licht dat er toch heel wat Oekraïense chauffeurs onderweg zijn in ons deel van Europa.  Volgens een Duitse middenstands-organisatie, leidt dit hoogstwaarschijnlijk tot verergering van het chauffeurstekort. Geschat wordt dat er zeker 100.000 chauffeurs uit Oekraïne werkzaam zijn bij Poolse transportbedrijven. Die bedrijven hebben verreweg het grootste deel van de Duitse transportmarkt in handen.

Grote logistieke bedrijven

Luchtvaartmaatschappijen en reders, alsmede grote logistieke dienstverleners zoals Kuehne + Nagel, zijn gestopt met goederenvervoer naar Rusland. Dit zal zeker een impact krijgen op de economie van westerse landen. Bovendien wordt verwacht dat vrachtprijzen voor containers en scheepsladingen verder zullen stijgen, en dan met name waar het containers betreft. En dan niet alleen van of naar Rusland of Oekraïne, maar ook tussen China en Europa. Dit laatste wordt veroorzaakt doordat de treinverbinding tussen China en Europa door Rusland, die het erg goed deed de afgelopen jaren, voorlopig even niks doet. Al die containers moeten nu alsnog per schip onze kant op.  

Zo zien we in alle geledingen van transport en logistiek effecten die niet gunstig zijn, en waarvan de bodem zeker nog niet in zicht is.

(Foto: Tien jaar geleden gemaakt bij grensovergang Medyka.) 

Laatste blogberichten

Blog
24-05-2022
Volvo FL10

Tweedeling ontstaat onder chauffeurs

Inmiddels kregen we de gelegenheid om de Volvo FL te testen op de binnenlandroute. Die voert door vele dorpjes en…
Blog
19-05-2022
Stau-1400

Langer werken helpt!

Het hele land schreeuwt om medewerkers. In vrijwel alle sectoren is momenteel een personeelstekort, van de zorg tot de horeca, de…
Blog
28-04-2022
Afstand Dld drone

Duitse politie zet vaker drones in

De resultaten zijn er, maar niet alleen bij het onderling afstand houden. Daar gaat het ook wel eens mis, maar de Duitse…