Weer tachofraude: Is een boete wel voldoende?

Blog
03-04-2019 | Door Tim de Jong

De Inspectie publiceerde vandaag bijgaande foto's van een gemanipuleerde tachograaf. Op de foto zie je de lichtgroene printplaat, vitaal onderdeel van het CAN-Bus systeem. Daarop constateerde de inspectie een inbreuk. Ook met de sensor, donkerder groen op de andere foto was gerommeld. Zo kon de chauffeur met een schakelaar naar believen de tachograaf aan en uit zetten.

De Inspectie meldt verder dat het bedrijf waarvoor de chauffeur rijdt een boete krijgt van € 4400,- en de beide chauffeurs ieder van 1500 euro. Daarnaast kregen beide chauffeurs een Bevel tot Staken Arbeid van 45 uur, omdat de tachograafgegevens nu eenmaal onbetrouwbaar zijn gebleken.

Op Twitter is nu discussie ontstaan: Die boete lijkt heel veel, maar die hebben ze er toch al lang uit? Moet er niet veel zwaarder gestraft worden, zoals het intrekken van de vergunning? Dit hoeft dan niet meteen na een eerste keer, maar zeker wel wanneer blijkt dat het bedrijf in kwestie wat tachomanipulatie betreft, in de herhaling valt. Het stelselmatig ontduiken van de wet kan nu eenmaal niet een verdienmodel worden. 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…