1e helft 2023: 20% meer trucks geregistreerd

Nieuws
12-07-2023 | Door Iep van der Meer

In het eerste halfjaar van 2023 zijn er 20% meer nieuwe trucks geregistreerd dan in het dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden er dit jaar al 8570 nieuwe zware bedrijfswagens geregistreerd.

Dit blijkt uit de cijfers van de Bovag en de Rai Vereniging. De hoge aantallen worden voor een groot deel toegeschreven aan de leveringsproblemen die vorig jaar nog aan de orde van de dag waren. Eerst was het de Corona crisis die de toeleveranciers trof, daarna verstoorde de oorlog in de Oekraïne de onderdelen voorziening van de grote merken. Inmiddels is de situatie weer grotendeels onder controle en worden de achterstanden weggewerkt.

Klanten moesten lang wachten op nieuwe voertuigen, soms wel anderhalf jaar. Daardoor werden er vorig jaar veel minder trucks geregistreerd. Inmiddels zit de pijplijn helemaal vol bij de opbouwers en spuiters, waardoor de levertijden nu daar optreden. Toch zijn er heel veel trucks afgeleverd, twintig procent meer zelfs dan vorig jaar in het eerste halfjaar.

Volgens Bovag en de Rai Vereniging worden er ook nu meer trucks besteld dan vorig jaar. Volgens deze organisaties zorgt de invoering van nieuwe generaties dieselmotoren die nog zuiniger en schoner zijn voor een toenemende vraag.

Een andere verklaring voor de stijging van het aantal orders is de invoering van de milieuzones in de grote steden per 1 januari 2025. Voor nieuwe trucks geldt er een uitstel waardoor deze nog tot eind 2029 de milieuzone in mogen. Voor de Gemeente Amsterdam was dat bijvoorbeeld aanleiding om nog 37 dieselgestookte vuilniswagens te bestellen. Daarmee wordt de investering in elektrische trucks vijf jaar uitgesteld. Een voorbeeld van de gemeente dat overigens bijzonder omstreden is.

Klik hier voor meer info over de milieuzones!

Lees hier alles over transport en milieu!

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
17-03-2022
Scania_production.jpg

Scania stopt order intake voor 6 maanden

Tijdens een persconferentie in het Belgische Oudsbergen bij Scania Parts Logistics is bekend gemaakt dat het merk…
Nieuws
28-03-2022
DAF--truck-fabriek_NGD-LR.jpg

DAF verhoogt productie ondanks chiptekort

Vrachtwagenfabrikant DAF verhoogt de productie van 220 naar 240 trucks per dag. De directie is vol vertrouwen…
Nieuws
31-01-2022
Zandbergen_1L.jpeg

Eerste 2 DAF XG-trekkers voor Zandbergen Transport

Uit een serie van 23 stuks zijn vandaag de eerste 2 trekkers afgeleverd aan Zandbergen Transport. Tal…