39 doden gevonden in koeltrailer uit Bulgarije (Update)

Nieuws
23-10-2019 | Door Iep van der Meer

In de Britse plaats Grays heeft de politie 39 lichamen aangetroffen in een koeltrailer. De Noord- Ierse chauffeur (25) is aangehouden maar het is niet duidelijk of hij verantwoordelijk is voor dit drama. De oplegger was afkomstig uit Bulgarije.

De trailer zou in Holyhead de haven zijn binnen gekomen vanuit Bulgarije. De lichamen zijn van 38 volwassenen en een tiener. Waarschijnlijk zijn het vluchtelingen die als smokkelwaar zijn meegenomen, maar nogmaals: Het is niet duidelijk of de Noord-Ierse chauffeur in het complot zat. Het is aannemelijk dat hij de oplegger aangekoppeld heeft in de haven.

Het is niet nieuw dat vluchtelingen overlijden tijdens hun tocht naar het 'beloofde land' Engeland. Zo kwamen er in 2000 maar liefst 60 Chinezen om het leven. Bij dit soort mensensmokkel gaat het soms om inklimmers die zich illegaal toegang verschaffen tot de laadruimte. Als chauffeur kun je daar niks aan doen maar je wordt in Engeland wel meteen gearresteerd als er vluchtelingen in je laadruimte aangetroffen worden. Dat is een begrijpelijke reactie van de Britse politie, want het gebeurt ook dat er met medeweten van de chauffeur tegen betaling vluchtelingen mee worden genomen. 

De identiteit en nationaliteit van de slachtoffers moet nog worden vastgesteld. Foto: Screenshot uit bijgaande Youtube video.

Update: Volgens de laatste berichten gaat het om een Bulgaars gekentekende trekker en een Ierse oplegger. Op de beelden die vrijkomen zijn de kentekenplaten echter afgedekt met karton. Verder zou de trailer niet via Holyhead zijn aangekomen maar via Zeebrugge het kanaal zijn overgestoken op een ferry.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
14-09-2018
IEP_6343-1400.jpg

Belgen sluiten parkings, chauffeurs de dupe

De problemen met zogenaamde ‘transmigranten’, ook wel gelukzoekers genoemd, zorgen bij onze Zuiderburen voor…