49 tons af-fabriek Volvo voor Prins transport

Nieuws
12-12-2016 | Door Iep van der Meer

Prins Transport heeft met de nieuwe Volvo FMX 10x4 Tag-XL een regelrechte primeur in huis. Het is namelijk de eerste Volvo truck ooit die af-fabriek geleverd werd met een GVW van 49 ton.

“Het is een kant-en-klaar Volvo-product en dat sprak me erg aan”, stelt Johan Prins, verantwoordelijk voor planning en het materieel van het gelijknamige bedrijf. “Volvo Trucks biedt als enige truckproducent een oplossing, waarbij geen tussenleverancier nodig is. Het voertuig is optimaal uitgenut, doordat de lift- en stuurbare sleepas 1,83 meter achter het tandemstel is gemonteerd. Hierdoor ontstaat een GVW van 49 ton. Bijkomend voordeel is dat de truck volledig Volvo is en dat de doorlooptijd van fabriek naar carrosseriebouwer enorm kort is.”

‘Zelf’rijdend

De truck wordt ingezet als rijplatenvoertuig, waarbij 29 ton aan rijplaten geladen kan worden. “We hebben gekozen voor 10x4, met twee aangedreven assen, omdat we in principe altijd over onze eigen rijplaten rijden en dus niet in het terrein. Ook het vermogen van 460 pk is voldoende in dit werk.” Het rijplatenvoertuig is een ‘zelf’rijdende truck, die vanaf de Epsilon-kraan bediend wordt. “Voor ons werk is dat essentieel. Afhankelijk van het type rijplaat kun je een volledige lading van 29 platen in een uur leggen. Efficiency is belangrijk in dit werk. Bij grote bouwprojecten leggen we duizenden platen, meer dan 7.000 is geen uitzondering.. Het is daarom ook essentieel dat de truck vanaf de kraan te bedienen is. Uiteraard is het systeem beveiligd, waarbij het ingrijpt als er iets voor de truck gebeurt.”

Soepel rijdend

Johan Prins verwacht veel van de Volvo FMX. “Het is een soepel rijdende truck, zeker dankzij Volvo I-Shift. Voor de chauffeur is het een comfortabele truck.” Voor Prins Transport is de nieuwe Volvo FMX het vijfde rijplatenvoertuig. Naast de 10x4 werd er ook een Volvo FH 6x2 trekker afgeleverd. Het totale wagenpark komt daarmee op elf eenheden. “We kunnen bij Van der Linden van Sprankhuizen Bedrijfswagens terecht met al onze vragen, zowel op het gebied van nieuwe trucks, als voor ons getrokken materieel. We hebben echt een super relatie.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-11-2016
Hemmen2.jpg

Stoere FMX met hydraulische vooras voor Hemmen BV

Aannemer en wegenbouwer Hemmen BV uit Nieuw Dordrecht heeft een stoere Volvo FMX op de weg gezet. 
Nieuws
18-07-2018
Volvo_FMX_Cito_Nederhorst_den_Berg_001.jpg

Drie Volvo's FMX voor Cito Transport

Cito Transport uit Nederhorst den Berg heeft drie nieuwe Volvo FMX 10x4 kippers aan de vloot toegevoegd. De trucks,…
Nieuws
18-12-2018
Volvo_FMX_Renewi_2_LR.jpg

119 Volvo-trucks voor Renewi

Met een order van 119 trucks, waaronder Volvo FE-portaalwagens en Volvo FM en Volvo FMX-containerwagens levert Volvo Trucks…