900,000 elektrische kilometers door Cornelissen

Nieuws
12-01-2024 | Door Maarten van der Westen

Bij Cornelissen Transport uit Nijmegen staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Dat het bedrijf in 2023 zo’n 900.000 kilometer puur elektrisch aflegde, bewijst dit.

Afgezet tegen het totaal aantal kilometers die vrachtwagens van Cornelissen aflegde, valt het eigenlijk nog mee. In totaal werd namelijk 55 miljoen kilometer afgelegd, gelijk aan 1375 rondjes rond de wereld. Toch is het indrukwekkend: 900.000 kilometer hiervan zijn puur elektrisch afgelegd.

Duurzaamheid staat bij Cornelissen Transport hoog in het vaandel. Dat vertaalt zich niet alleen naar elektrisch rijden. Fleet manager Marco Pikkemaat: ““In de afgelopen jaren hebben wij al grote stappen gezet om de CO2-uitstoot van ons wagenpark terug te dringen. Daarvoor hoeven we niet te wachten op de techniek van morgen. Onze vloot dieseltrucks is zeer efficiënt en de chauffeurs worden voortdurend getraind. Daarnaast hebben wij met onze leveranciers Shell en Rolande afspraken om onze LNG tot 35% met bio-LNG bij te mengen. Het liefst zouden we voor een nog hogere blend gaan, maar dat is niet altijd beschikbaar.”

Waar mogelijk is elektrisch rijden wel het devies. Chauffeurs willen dit ook, aldus Pikkemaat: “De chauffeurs hebben elektrisch rijden helemaal geaccepteerd. Kijk, onze chauffeurs komen natuurlijk vaak in binnensteden waar veel mensen wonen en werken. Wanneer zo’n truck daar dan elektrisch rijdt krijgen de chauffeurs veel positieve reacties. Dat stimuleert natuurlijk. Op sommige bestemmingen rijden we ook met volledig elektrische opleggers en dan is zo’n combinatie helemaal stil. Daarom is winkeldistributie in stedelijke gebieden ook primair geschikt voor elektrificatie. Voor de verre buitenlandbestemmingen kan ik mij voorstellen dat daarvoor nog veel moet gebeuren.”