Het aantal vacatures in transport en logistiek ligt in de eerste helft van 2017 bijna twee keer hoger dan in de eerste helft van 2016. Daarbij ligt de instroom van nieuwe chauffeurs twee keer hoger dan de uitstroom. Zo'n vijftien procent van de bedrijven ondervindt belemmering van de bedrijfsactiviteiten als gevolg van een tekort aan chauffeurs. Dat blijkt een rapport van het SITL, Sectorinstituut transport en logistiek.
De nieuwe ‘Sectormonitor' geeft ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in transport en logistiek weer. Opvallend in het eerste kwartaal van 2017 is de hoge instroom in vergelijking met voorafgaande jaren; 8.410 nieuwe werknemers (6.337 in 2016-Q1). Sinds begin 2009 waren er nog nooit zoveel mensen werkzaam in de sector. De sector profiteert van de groeiende Nederlandse economie. De stemming onder ondernemers is positief. Er is omzetgroei, zowel voor beroepsgoederenvervoer over de weg als logistieke dienstverlening. De beroepen chauffeur en planner worden door het UWV benoemd als 'krapteberoepen'. Door deze ontwikkelingen nemen de zorgen onder ondernemers over een personeelstekort toe."
Minder chauffeurs
Wat verder opvalt is dat er volgens het onderzoek zo'n 80.000 chauffeurs in Nederland zijn. Dat waren er vroeger natuurlijk meer. Het onderzoek vermeldt hier geen nadere cijfers over. Opvallend is verder dat ondernemers nog nooit zo positief gestemd waren dan nu. Dit heeft zeker te maken met de grootste omzetstijging die de branche ooit gezien heeft.
Minder jongeren
Het rapport laat verder zien dat het chauffeursleger vergrijst. Ruim een vijfde van alle chauffeur is ouder dan 55. In 2011 was dat nog 17%. Het aantal jongeren is sinds 2011 ruim gehalveerd. Nog maar 3% van de chauffeurs is jonger dan 25 jaar.
Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN): “Het is goed te zien dat veel mensen instromen in de sector en dat bijvoorbeeld ons zij-instroom traject werkt. Er werken nu al bijna 140.000 mensen in de sector. Dat neemt niet weg dat we in een cirkel van 300 kilometer rond Utrecht de komende jaren 2000 vrachtwagenchauffeurs per jaar zoeken. Daarnaast zijn er ook veel vacatures in andere logistieke beroepen”.
Ook Egon Groen, bestuurder van FNV Transport en Logistiek is blij met de ontwikkelingen. “We zien dat er sprake lijkt van een structurele ontwikkeling en niet alleen maar om tijdelijke krachten. Zeker bij de chauffeurs gaat het om echte banen. Dat hebben we met oog op de toekomst als sector hard nodig".