Afneembare kraan mét vangmuil!

Nieuws
22-05-2017 | Door Iep van der Meer

De Vries uit het Friese Cornjum is een veelzijdig bedrijf, en heeft dus veelzijdige voertuigen nodig. Onlangs werden er drie nieuwe Volvo FH500 bakwagens in bedrijf genomen die alle drie uitgerust kunnen worden met één Palfiniger Epsilon autolaadkraan. Het bijzondere is dat er dan ook een aanhangwagen meegenomen kan worden. De afneembare kraan is namelijk voorzien van een eigen vangmuilkoppeling!

De Vries is onder meer specialist in het onderhoud van moeilijk begaanbare natuurterreinen, maar wordt er ook in riet gehandeld voor dakbedekking. Voor die uiteenlopende activiteiten in binnen- en buitenland heeft De Vries onlangs geïnvesteerd in drie nieuwe Volvo FH500 trucks, compleet met aanhangwagens en een Palfinger Epsilon autolaadkraan. Het bijzondere is dat die kraan op alle drie de motorwagens past.

Het bedrijf wordt geleid door Gerrit Jan De Vries. Hij geeft in zijn bedrijf leiding aan 12 medewerkers die door heel Europa actief zijn met botanisch maaibeheer. Voor dat werk zijn er verschillende, in eigen huis ontwikkelde rupsmaaiers die zelfs in moerassen hun werk kunnen doen. Voor het transport van die machines zet De Vries de drie Volvo FH combinaties in. ,,Onze trucks vervoeren de eigen machines, maar we laden ook riet. Daarvoor hebben we de autolaadkraan nodig, maar die hebben we lang niet altijd nodig. Om die reden hebben we gekozen voor een afneembare Palfinger Epsilon autolaadkraan’’ aldus De Vries. ,,Een afneembare autolaadkraan hadden we al, maar dat was een wat omslachtig mechanisch systeem. Bovendien wilden we ook een aanhangwagen mee kunnen nemen. Zowel met- als zonder kraan op de motorwagen. Palfinger dealer Bren Drachten kwam toen met deze oplossing, waarbij er niet alleen een vangmuil koppeling op de motorwagen zit, maar ook op de kraan’’.

Twee vangmuil koppelingen

De Vries koos voor een Palfinger Epsilon M13Z105 HPLS autolaadkraan, een 12 ton/meter autolaadkraan met een bereik van 10,5 meter en servobesturing. Dit type is voorzien van een centrale doorvoer van alle leidingen en slangen waardoor er minder slijtage optreed. Een belangrijke eis van De Vries was dat de kraan volledig als Z-kraan opvouwbaar moest zijn, inclusief de grijper. De kraan is gemonteerd op een door Palfinger Nederland geleverde bok die zich aan de motorwagen vast klampt. De gehele ophanging er van werkt hydraulisch en ook de aansluiting van de hydraulische leidingen werd door Bren Techniek geoptimaliseerd. Op- en afbouwen is nu eenvoudig en dankzij de extra vangmuil koppeling aan de kraanbok kan de aanhangwagen gewoon mee. Heel bijzonder is de ‘James Bond’ achtige kentekenplaat houder op de kraanbok. Aangezien de bok op drie motorwagens past zijn hier drie witte kentekenplaten op aangebracht. De chauffeur hoeft de driehoek alleen maar naar de juiste kentekenplaat te draaien.

 

Kopschot met hefinrichting 

De samenwerking met BREN Drachten ging verder dan alleen de opbouw van de autolaadkraan. De Vries: ,,Bren Drachten heeft ook de volledige opbouw van de motorwagens verzorgd, inclusief een kopschot met een hydraulisch hefsysteem. Daarmee kunnen we het maaiblad zodanig omhoog brengen dat de machine er onder past op de motorwagen. Op de vorige trucks hadden we om die reden een heftruckmast aan het kopschot bevestigd. Bren Drachten heeft die functie nu keurig geïntegreerd in het kopschot.’’ Opvallend is het hoge afwerkingsniveau van de trucks. Zo volgt de RVS zijafscherming met geïntegreerde kisten volgt het profiel van de originele Volvo demper. Deze kisten werden gemaakt door Theo de Haan Metaaltechniek uit Hallum. Verder werd er LED verlichting aangebracht, zelfs in de kisten en monteerde Bren Drachten een fraaie RVS achter spiegel en uitschuifbare breedtemarkeringsborden. Alles bij elkaar een prachtig stuk maatwerk waarmee Bren Drachten laat zien meer te zijn dan alleen Palfinger dealer.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
20-11-2021
Chris_Hop_2.jpg

Volvo FH540 met Drimote en Palfinger kraan

Chris Hop diensten heeft een nieuwe Volvo FH540 10x4 bakwagen met een Palfinger autolaadkraan in gebruik genomen.…
Nieuws
20-11-2018
Volvo_Trucks_Autonomous_Volvo_FH_09_lowres.jpg

Zelfrijdende Volvo's in Noorse mijnbouw

Zelfrijdende trucks zijn al werkelijkheid in de mijnbouw in Noorwegen. Brønnøy Kalk AS is de eerste Volvo klant…
Nieuws
28-01-2020
Volvo_FH_Unlimited_Edition_lLR.jpg

Volvo FH Unlimited: Alles erop en eraan

Volvo introduceert nu de Volvo FH Unlimited Edition: een speciale versie van de Volvo FH met focus op chauffeurscomfort…