22-11-2024 | Door Maarten van der Westen
Personenauto’s worden steeds veiliger. Toch zijn ze niet opgewassen tegen de achterkant van een trailer, zo blijkt uit Chinees onderzoek. Klapt een auto achterop een vrachtwagen, dan zijn de inzittenden niet goed beschermd.
Personenauto’s moeten aan strenge eisen voldoen als het om veiligheid gaat. In Europa controleert EuroNCAP hoe goed inzittenden beschermd zijn bij ongevallen. Het gaat hierbij echter om een serie standaard tests, waardoor fabrikanten weten wat ze moeten doen om goed te scoren. Uit een recent onderzoek blijkt dat moderne auto’s niet bestand zijn tegen een botsing met de achterkant van een vrachtwagen. Sterker nog, de resultaten waren ronduit schokkend.
Overlap
Opvallend genoeg kwam het initiatief van het onderzoek uit China. Het DCAR Institute of Collision Safety deed een uitgebreide test met dertig verschillende auto’s, waarbij er van elk type twee auto’s waren. Zestig auto’s dus in totaal in wat volgens DCAR het eerste onderzoek in zijn soort is. De auto’s namen het op tegen een stilstaande trekker-oplegger. De auto’s klapten met 56 km/u tegen de achterkant van de trailer. Niet vol achterop, maar met 40% overlap. De auto’s waren zowel Chinese modellen als auto’s die ook hier te koop zijn, wat het onderzoek ook voor ons interessant maakt.
Dit gaf interessante resultaten, want op deze manier merken niet alle sensoren aan de voorkant dat er een aanrijding was. Hierdoor reageerden auto’s anders. Zo ontploften de airbags niet altijd, wat natuurlijk niet goed is voor de inzittenden. Daarbij zorgde ook de oplegger voor interessante resultaten. De containeroplegger was voorzien van een stootbalk die ontworpen is om de klap van een aanrijding op te vangen. Hierdoor echter doken auto’s half onder de oplegger. Ook was het niet de voorkant van de auto die de grootste klappen kreeg, maar de raamstijl.
(Tekst gaat verder na de afbeelding)
Dat auto’s op deze manier nauwelijks getest worden, blijkt uit de resultaten. Bij een groot deel van de auto’s brak de A-stijl doormidden. Soms bleken ook de B- en zelfs de C-stijl niet bestand tegen de krachten. In zulke gevallen kreeg de passagier simpelweg de container tegen zijn hoofd. Overlevingskansen waren klein. Verschillen waren groot, van auto’s wiens ophanging ontworpen was om krachten op te vangen tot zonnedaken die als projectielen werden gelanceerd.
Duurder is slechter
Het Chinese DCAR Instituut of Collision Safety testte een grote variëteit aan auto’s, van goedkope elektrische auto’s tot luxe auto’s als een Maybach S 480 en een Mercedes-Benz G-klasse. Ook normalere auto’s als een Toyota Rav4 en een Tesla Model 3 deden mee. In de bestuurders- en passagiersstoel werden dummy’s geplaatst om de overlevingskansen van inzittenden te bepalen.
Van de uitslag zullen wat autofabrikanten niet goed slapen, vermoeden we. Dure auto’s bleken namelijk niet automatisch veiliger dan goedkope. De Range Rover bijvoorbeeld scoorde ronduit slecht. De punt van de container drong door tot aan de achterbank. Inzittenden hadden nauwelijks kans dit te overleven, bleek uit analyse van de dummy’s in de auto. Ook de passagier van de Maybach, de duurste auto uit de test, raakte op zijn minst levensgevaarlijk gewond. De G-klasse deed het echter opvallend goed.
(Tekst gaat verder na de afbeelding)
Een aantal goedkopere auto’s scoorden opvallend beter. De Tesla Model 3 wist bijvoorbeeld de krachten van de aanrijding goed op te vangen. De A-stijl bleef heel en beschermde de passagier. Ook de Volvo S60 scoorde voldoende. In het algemeen deden elektrische auto’s het minder goed dan met een verbrandingsmotor. Dit komt door het extra gewicht dat zij meedragen. Dit was ook de reden dat dure auto’s slechter scoorden.
Als de uitgebreide test van DCAR iets laat zien, dan is het dat auto’s nog altijd niet opgewassen zijn tegen een vrachtwagen. Ze mogen dan goed scoren in standaard crash tests, tegen een aanrijding met de punt van een containeroplegger zijn ze niet opgewassen. Zeker niet als je een dure, zware auto rijdt.
Bekijk hier de hele video (Chinees gesproken maar Engels ondertiteld):