Autonoom prototype van Scania en TuSimple in China

Nieuws
15-11-2021 | Door Iep van der Meer

Een matzwart gespoten Scania met groene lampjes achter de grille en een hele bijzondere zonneklep steelt de show op een Chinese vakbeurs. Het blijkt te gaan om een autonoom voertuig dat TuSimple en Scania samen ontwikkeld hebben.

De Traton Groep, moederbedrijf van o.a. Scania en MAN tekende al in 2020 een samenwerkingsovereenkomst met TuSimple, een Amerikaans bedrijf dat zich bezig houdt met techniek voor autonome voertuigen. Met deze techniek kunnen zelfrijdende trucks tot een level 4 zoals dat genoemd wordt autonoom rijden op de openbare weg. Level 4 wil zeggen dat de truck zelf kan rijden, maar dat er nog wel een chauffeur in de cabine aanwezig moet zijn om in te grijpen waar nodig. Hij kan daarbij intussen wel andere dingen doen zoals de administratie bijwerken, of even een tukje doen. Verder kan de chauffeur het overnemen wanneer de truck een gebied nadert waar autonoom rijden niet mag of kan, bijvoorbeeld het laatste stuk naar een klant of een DC. Je kunt je voorstellen dat zo'n truck wat extra zintuigen nodig heeft om het verkeer en de route te scannen. De eerste trucks die het gevolg waren van deze samenwerking waren Scania's met allerlei rekjes op het dak met daarop sensoren. 

Op dit moment is de ontwikkeling die het gevolg is van de samenwerking al een stuk verder, getuige deze foto's. Wat je hier ziet is een Scania waarbij de rekjes op het dak geïntegreerd zijn in een nieuwe zonneklep en een alternatief dak. Dat dak is waarschijnlijk een kunststof stroomlijn kap waar allerlei techniek nu netjes ingebouwd is. Alleen de ronde potjes onder de spiegels zijn nog niet geïntegreerd in het ontwerp. Bijzonder is dat er niet gekozen is voor de nieuwe rear view camera's die Scania nu ook aanbiedt. Daarmee zou het er nog geavanceerder uit zien.

De stoere, matzwart gespoten Scania 500S wordt op dit moment getoond op een Chinese beurs, de CIIE exhibition in Shanghai. Dat dit nieuws juist in Shanghai gepresenteerd wordt is niet vreemd. In China zijn eindeloze snelwegen aangelegd en is er een enorme hoeveelheid goederen die vervoerd moet worden. Tegelijkertijd schijnen zo ook daar al last te hebben van een chauffeurstekort. Naast Amerika, waar soortgelijke omstandigheden en problemen zijn lijkt China dan ook een ideaal land voor autonoom rijden. Dat Scania gekozen heeft voor de meest luxueuze cabine die ze hebben, de S- Highline heeft er natuurlijk mee te maken dat er nog steeds iemand in de truck aanwezig is bij autonoom rijden Level 4.  

Meer op iepieleaks.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
31-01-2018
IMG_48143-1400.jpg

TuSimple test autonome trucks in China en de USA

TuSimple is een nieuw bedrijf wat in de USA in samenwerking met Peterbilt werkt aan zelfrijdende trucks.…
Nieuws
23-08-2016
Uber-Otto2.jpg

Uber en Otto: 'Chauffeur blijft nodig'

Brengt de overname van Otto, een ontwikkelaar van techniek voor autonoom rijden, door Otto de autonome truck in…
Nieuws
12-06-2017
traft-autonomous-truck-2.jpg

Ook de Russen willen autonome trucks

Na de VS, Europa, China en Japan, willen ook de Russen omschakelen naar autonome trucks op hun wegen. Het Russische…