Nu de oorlog is wat het is, rijden er her en der nog trucks uit Rusland, Belarus en Oekraïne in ons land. Het aantal zal wel afnemen, maar behandel tot die tijd chauffeurs uit die landen op een normale manier.
In Duitsland klagen Russische chauffeurs dat ze geïntimideerd zijn op parkeerplaatsen, melden Duitse omroepen. Dat kan en mag natuurlijk niet. Dagelijks zien we in Russische steden protesten tegen de oorlog en wie als internationaal chauffeur in veel landen komt, begrijpt de zinloosheid van de oorlog die nu gaande is als geen ander. Alle landen handelen met elkaar en werken samen, daar zijn internationale chauffeurs zich bewust van. Vele Russen weten dit ook en zijn net zo tegen de afschuwelijke gebeurtenissen in Oekraïne als wij. Het is juist van belang dat we Russen die hier zijn begrijpen en ze als het ware opvangen, zo ze nog terug willen naar hun eigen land. Daar is geen geld meer te pinnen en loopt de hele economie nu vast. Alle vrije pers is de nek omgedraaid. Wie woorden als ‘invasie’ of ‘oorlog’ durft uit te spreken, kan voor 15 jaar de gevangenis indraaien.
Oekraïense chauffeur in Maastricht
Ook zijn er nog Oekraïense chauffeurs in Europa. Afgelopen week trof de politie van Maastricht een fout geparkeerde Oekraïense truck even buiten de stad, nabij een kapelletje. De chauffeur was in slaap gevallen en toen ze hem aanspraken, verloor hij kort het bewustzijn, meldt 1Limburg. Reden om de ambulance erbij te halen. De man bleek uitputtingsverschijnselen te hebben van de zorgen die hij zich maakte om zijn Oekraïense thuisfront en zijn familie daar. Hij stopte bij het kapelletje om daar te bidden voor betere tijden. De politie van Maastricht stelde de man gerust en deelde verder geen boete uit. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Klik hier voor het verhaal.
Edwin Atema in Trouw
Vakbondsman Edwin Atema, gespecialiseerd in internationaal transport en dan met name arbeidsomstandigheden van Oost-Europese chauffeurs, zegt in Trouw, dat de Oekraïense chauffeurs die nog in Nederland zijn, niet terug willen naar hun land, zoals vorige week nog het geval was. "Maar de oorlog is nu zo ver, dat de weg naar huis hoogstwaarschijnlijk is verwoest. In plaats van terugkeren, blijven ze toch liever in het westen om nog wat geld te kunnen verdienen."