Belgische defensie wil 879 DAF-trucks bestellen

Nieuws
06-01-2021 | Door Tim de Jong

Truckfabrikant DAF levert 879 nieuwe vrachtwagens aan het Belgische leger. Een mooie opsteker voor DAF, dat zeker niet het enige merk was dat probeerde deze bestelling voor zich te winnen. DAF is echter terughoudend in het bevestigen van de order.

Vorige maand verscheen bijvoorbeeld al een bericht op internet waarin Scania pretendeerde dat de order hen niet meer zou kunnen ontgaan. Maar dat is niet de reden waarom DAF terughoudend is. Een derde truckmerk heeft namelijk een ‘vordering tot schorsing van de gunningsbeslissing’ ingediend bij de Belgische Raad van State. DAF heeft een korte verklaring uitgegeven waarin staat dat het Belgische leger de opdracht op 9 december voorlopig heeft toegewezen aan DAF. Het gaat om 636 lichte en 243 zware vrachtwagens, zegt DAF. Zij vermeldt verder dat de genoemde vordering tot schorsing op 23 december is ingediend. Met de procedure lopende is het formeel nog even afwachten wanneer een en ander definitief wordt. Een rondje bellen leert ons echter dat DAF de opdracht niet kan ontgaan.

Scania

Vorige maand verscheen er al een artikel op de website Armyrecognition.com, waar details vermeld werden over de trucks die Scania voor het Belgische leger in gedachten had. Het zou gaan om 636 lichte trucks van het type Scania P360 4x4. Overeengekomen zou zijn dat die geleverd gaan worden in drie verschillende opbouwvarianten. Daarnaast zou het Belgische leger nog eens 243 zwaardere Scania’s hebben besteld op een 8x8 chassis met een motor van 460 pk die bedoeld zijn voor het vervoer van uiteenlopende typen containers. Bijgaande foto laat zo’n variant zien. Dit type vier-asser vervangt een serie oude Volvo’s N10 6x4.

Vooralsnog houdt DAF het bij de korte verklaring, in afwachting van de uitspraak van het Belgische rechtsorgaan.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
26-02-2021
daf_belgisch_leger_LR.jpg

DAF en Tatra bouwen trucks voor Belgische krijgsmacht

DAF heeft een grote order ontvangen van de Belgische krijgsmacht. De opdracht omvat de levering en…
Nieuws
31-05-2019
Broshuis_oshkosh_LR.jpg

Broshuis scoort reuzenorder bij Amerikaanse defensie

Broshuis gaat voor het Amerikaanse leger 170 acht-assige pendelas diepladers bouwen. De trailers worden…
Nieuws
10-06-2017
Defensie_Scania.jpg

Nederlands leger kiest weer Scania

De order voor tweeduizend nieuwe trucks voor het Nederlandse leger gaat naar.. Scania. De enorme order waarmee een bedrag…