Belgische vakbond: ‘Sociale dumping gaat gewoon door’

Nieuws
02-04-2020 | Door Tim de Jong

Ongekende crisismaatregelen ten spijt gaat volgens de Belgische chauffeursvakbond BTB-ABVV sociale dumping in het wegvervoer gewoon door. Ze zegt hiervoor meer bewijs te hebben verzameld dan ze zou willen.

De bond geeft het voorbeeld van een Vlaams transportbedrijf dat niet extra voor de chauffeurs zorgt, maar ze in plaats daarvan dwingt een document te ondertekenen waarin staat onbetaald verlof wordt opgenomen dan wel de arbeidsovereenkomst beëindigd wordt. Dit zou een groep van twintig Roemeense chauffeurs zijn overkomen. Toen zij weigerden te tekenen, werden zij volgens de bond gedwongen hun badge en sleutels af te geven. “De chauffeurs worden volledig aan hun lot overgelaten: niet wetend wat het gevolg is voor hun arbeidsovereenkomst, waar zij kunnen verblijven, hoe zij eventueel terug kunnen naar hun thuisland.”

De bond meldt verder dat In Zeebrugge werden vorige week 14 vrachtwagens aan de ketting gelegd van de onderneming Grepveja. De inspectiediensten blijven dus ook tijdens deze crisis hun uiterste best doen om de sociale dumping een halt toe te roepen, aldus de bond.

BTB leverde zelf aan de inspectiediensten de gegevens van een Belgisch transportbedrijf aan dat via een Duits zusterbedrijf (volgens BTB duidelijk een postbusfirma) Poolse chauffeurs in België laat rondrijden in mensonwaardige omstandigheden. Zo wordt de lange rust altijd doorgebracht in de vrachtwagen en krijgen de chauffeurs geen correcte verloning. Ook nu nog.

‘Het kan nog erger’

De coronacrisis lijkt sociale dumping zelfs nog meer in de hand te werken, zegt de bond. Chauffeurs afkomstig uit andere Europese landen dan België worden zoals gebruikelijk in busjes op en af gebracht naar België om aan het werk te gaan of om hun rust in hun thuisland te nemen. Zij zitten allen dicht bij elkaar. Van enige vorm van social dinstance is geen sprake, zegt de bond.

“Ook op parkings is de situatie er niet op verbeterd. Chauffeurs (zeker deze uit niet-Europese landen) worden volledig aan hun lot overgelaten. Ze verblijven nog steeds met velen op elkaar gepropt op parkings om hun rust te nemen. De ondernemingen schenden op die manier de social distancing-maatregel opgelegd door de overheid.” Op de vrachtwagenparking gelegen aan de Goordijk-Noorderlaan in Antwerpen trof BTB verschillende chauffeurs aan die dicht op elkaar verblijven. “Er zijn te weinig sanitaire voorzieningen (enkel toiletten, geen douches), maar het havenbedrijf laat ze nu wel viermaal per dag poetsen in plaats van tweemaal. De parking werd eerst gesloten, maar is inmiddels opnieuw geopend. Er is nog steeds sprake van sociale dumping: er werden zelfs twee caravans op de parking geplaatst (zonder nummerplaat) als nieuwe manier om met verschillende chauffeurs bij elkaar de lange rust te nemen. Ook op de parkings Muysbroeklaan Kaai 510 en op de hoek van de Bellestraat/Ordamstraat zien we veel vrachtwagens geparkeerd staan”, aldus de bond.

Hygiëne

Op vele plaatsen worden de nodige hygiënevoorschriften niet nageleefd: chauffeurs die aan het werk zijn, kunnen geen beroep doen op de noodzakelijke faciliteiten zoals sanitaire voorzieningen. Op de parking Aire De Froyennes in Tournai, de parking van de Q8 in Ranst en de parking van Total op de Kennedylaan richting Zelzate werden de douches zelfs volledig gesloten. En dat zijn volgens BTB niet de enige locaties.

“Zeer veel chauffeurs vallen vandaag ook terug op beperkte rechten omwille van de fraude gepleegd door de transportbedrijven waarvoor zij werken. Zij zitten vaak al jaren in uitzichtloze situaties. Momenteel worden zij door de crisis eens te meer getroffen. Vaak keren ze, ontslagen,  terug naar hun thuisland zonder veel sociale zekerheidsrechten te hebben opgebouwd”, concludeert BTB.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
04-09-2020
HegelmannLR.jpg

Stichting VNB in geweer tegen Amazon en Hegelmann

De Britse krant The Guardian meldt dat drie chauffeurs uit Oost-Europa contact hebben gezocht met de…
Nieuws
26-02-2018
Deutsche_Post_streetscooter.jpg

Deutsche Post moet Tsjechische chauffeur 10k betalen

Het Duitse postbedrijf heeft een zaak verloren tegen een Tsjechische chauffeur die naar de rechtbank…
Nieuws
13-04-2017
Weekendrust.jpg

TLN en weekend 'cabine' rust

TLN meldt in een persbericht 'een sterke toename van buitenlandse chauffeurs die op de Nederlandse parkeerplaatsen in de grensregio’s…