Nieuws
03-11-2023 | Door Iep van der Meer

Donderdag 2 november kregen 25 BIGtruck lezers een rondleiding door de Scania fabriek in Zwolle. De gelukkige winnaars van de BIGtruck Jubileum actie met Scania werden ontvangen met koffie en broodjes, en kregen daarna een presentatie en een fabrieksrondleiding.

In totaal waren er 25 winnaars, maar één moest helaas afzeggen. De Scania fabriek in Zwolle werd in 1964 geopend en de eerste truck die van de band liep, een Scania L56, staat keurig opgesteld in de hal. Deze, nummer 1 werd aangeschaft door Van der Helm Transport in Rijswijk, maar in 1978 kocht Scania de auto terug. Hij had toen 800.000 kilometer op de teller, en na een grondige restauratie werd hij tentoongesteld in de centrale ontvangsthal. Bij die ene restauratie bleef het overigens niet, want de truck werd sindsdien regelmatig ingezet voor jubilea. Uiteindelijk is de auto al drie keer gerestaureerd, maar hij staat er glimmend bij in Zwolle, naast een model van de S730 Highline. Samen vormen ze een prachtig decor voor onze groepfoto.

Na de ontvangst gaan we het theater in voor een bedrijfsfilm en een presentatie over Scania. Daarbij vliegen de data en de cijfers ons om de oren, maar presentator Mathieu van der Haar van Scania weet het op een leuke wijze te brengen en alle vragen te beantwoorden.

Historie

Scania werd opgericht in 1891 en in 1902 werd de eerste ‘truck’ gebouwd. Dat zouden we nu een pickup noemen, maar het was een begin. In 1911 werd het Scania Vabis en dat merk maakte een mooie groei door. Naast de fabriek in Södertalje werd er in 1957 een fabriek geopend in Brazilië. Ook in Europa groeide de vraag, en besloten werd om een fabriek te openen in Nederland. De ligging, tussen de grote markten Engeland en Duitsland in en de aanwezigheid van de havens van Rotterdam en Antwerpen waren daarvoor de aanleiding. De vestiging in Zwolle had te maken met de grote werkeloosheid in Overijssel in die jaren. Het leidde tot de bouw van de Scania fabriek in Zwolle en de cabinefabriek in Meppel in 1964. Met die werkgelegenheid kwam het wel goed, want alleen in Zwolle werken momenteel zo’n 2500 mensen bij Scania in Zwolle. In Meppel, waar nu alleen nog gespoten wordt, werken nog eens 700 mensen. En om even aan te geven hoe groot Scania is, wereldwijd biedt het bedrijf werkgelegenheid aan maar liefst 57000 medewerkers!

Later opende Scania fabrieken in Argentinië, Frankrijk en Polen. Scania werd in 2008 voor een deel overgenomen door Volkswagen. In 2014 werd die overname compleet, waardoor het bedrijf nu volledig onder Volkswagen valt. Op zijn beurt bracht Volkswagen het merk in 2019 onder in de Traton groep, waar ook MAN, Navistar en VW Trucks in Brazilië onder vallen. (tekst loop door onder de foto's)

Treintje

Na de presentatie gaan we met een merkwaardig treintje door de fabriek. Merkwaardig, want de bankjes zitten overdwars, met tafeltjes waardoor het een soort rijdende collegezaal lijkt. We volgen, onder leiding van Matthieu het hele proces van de bouw van een truck. Vanaf de aanvoer van de chassisliggers, via de plaatsing van de dwarsbalken en alles wat er aan zo’n chassis wordt gehangen. En dat is nogal wat, aan leidingen, luchtketels, assen en dergelijke. Het meest indrukwekkend is dat alle modellen door elkaar heen gebouwd worden en dat de juiste onderdelen voor precies dát chassis op tijd langs de band liggen. Rondom de productielijn is er dan ook een enorme logistieke organisatie nodig.

Assemblage fabriek

Zwolle is een echte assemblagefabriek waar alles in elkaar wordt gezet. Lassen doen ze er niet, en er wordt dus eigenlijk niks ter plekke gebouwd. Onderdelen als de assen, motoren en versnellingsbakken worden aangevoerd, net als de cabines. Die komen kant en klaar vanuit Oskarshamn in Zweden. Vanuit Meppel worden alle kunststof delen aangevoerd, in de juiste kleur die past bij de cabine waar ze aan gemonteerd worden.

We zien trucks gebouwd worden voor heel Europa, maar ook voor de Ukraïne, Australië en Engeland. Vervolgens gaat het treintje langs de speciale afdeling waar allerlei extra’s gemonteerd worden. Hier worden bijvoorbeeld de legertrucks verder opgebouwd. Het Nederlandse leger bestelde in totaal 3000 trucks bij Scania, en daar worden dit jaar de laatste exemplaren van afgeleverd. 

In stijl naar Scania

Alles bij elkaar was het een leuke dag, met een bijzonder interessant inkijkje in de keuken van Scania. Eén van onze lezers kwam zelfs geheel in stijl naar Zwolle. Hij kwam namelijk voor rijden met zijn nieuwe Scania Super van Anne Transport! Dank aan Scania voor de gastvrijheid en dank aan de lezers voor het deelnemen aan onze BIGtruck Jubileum actie!

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
23-05-2025
f8940211-20b6-4270-9295-c4a57377d4ce

Superdik Papendal in volle gang!

Superdik in Papendal bij Arnhem is in volle gang. Wij maakten vanmiddag deze plaatjes tijdens de opbouw maar inmiddels…
Nieuws
22-05-2025
Van der Wielen Iveco S-Way (11)-1400

Oude liefde roest niet!

Klaas van der Wielen uit het Groningse Doezum begon zijn carrière als chauffeur ooit op een Fiat truck, waarna er meerdere Iveco…
Nieuws
21-05-2025
Volvo FH Oldskool_zijkant_Teun op kraan

Nieuwe Volvo trucks voor Van Sambeek

Van Sambeek Transport uit Escharen heeft opnieuw geïnvesteerd in nieuwe Volvo FH-trucks: een bijzondere Volvo FH oldskool…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.