Nieuws
23-06-2022 | Door Iep van der Meer

PAX Transport had onlangs een bijzondere klus. Een imposante vleugel van 23 ton werd vervoerd naar de IJsselmeerkust waar het object in het water geplaatst werd ter nagedachtenis aan de vele vermiste en overleden geallieerde bemanningsleden die hier tijdens de tweede wereldoorlog vielen.

Bij het Friese Molkwerum, aan het IJsselmeer, steekt sinds afgelopen vrijdag een vier meter hoge vleugel uit het water. Het is een monument ter nagedachtenis aan alle overleden en vermiste geallieerde piloten en andere bemanningsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer zijn gestort. Het monument, met de toepasselijke naam ‘Missing Airmen’, ligt op de plek waar het lichaam van de Schotse piloot Thomas Fraser McCrorie aangespoelde. Zijn toestel werd op 23 juni 1943 bij Den Oever neergehaald. Twee van de zeven bemanningsleden zijn meer gevonden.  

Molkwerum

PAX had de eer om het wegtransport te verzorgen van de imposante vleugel van 23 ton. Eerder heeft PAX met autolaadkranen geassisteerd bij de werkzaamheden, zoals het liften, kantelen en plaatsen op de voetplaat. De vleugel is vanaf de wal bij Molkwerum te bezichtigen en bij de officiële opening zullen veel van de nabestaanden van de slachtoffers uit de hele wereld aanwezig zijn. 

Foto's: Sjouke Douwe Meijer