Bolk zet lage Mercedes Actros in voor machinevervoer

Nieuws
12-01-2022 | Door Tim de Jong

Bolk Transport neemt als eerste klant in Nederland een speciale truck van Mercedes-Benz in gebruik. Het gaat om een drie-assige Actros-trekker met een verlaagde schotelhoogte.

Naast de verschillende modellen die Mercedes-Benz Trucks in serie bouwt, is er ook een speciale afdeling voor specifieke klantwensen, CTT genaamd. Dit staat voor Custom Tailored Trucks. Stefan van Rooijen vertelt: "De Nederlandse markt vraagt regelmatig om vernieuwing. Geen klantvraag is hetzelfde, maar zo vaak als het kan, komen we toch graag met een passend antwoord.

Mercedes Actros 6x2

In dit geval wilde Bolk Transport een 6x2-combinatie met een lagere schotelhoogte dan de standaard 115 tot 120 m. Hoe lager een truck namelijk is, hoe meer laadruimte en flexibiliteit deze biedt. Een 4x2-combinatie, oftewel een twee-asser met een lagere schotelhoogte was al wel beschikbaar, maar een drie-asser: die moest nog ontwikkeld worden."

Millimeters

Van Rooijen vervolgt: "Samen met de afdeling CTT kwamen wij tot 95 centimeter schotelhoogte. Inderdaad: dat is 20 centimeter lager dan de standaard! Daarbij heeft de Actros toch een maximaal treingewicht van 60 ton." Bolk Transport gaat als allereerste bedrijf in Nederland rijden met deze zware lowliner-truck. De firma is onder meer actief in uitzonderlijke transporten. Gerralt Kamermans van Baan Twente Trucks vertelt: "Bolk heeft er vier besteld en nu leveren we de eerste af. De schotelhoogte is in te stellen tussen 95 en 115 centimeter en die instelbaarheid biedt de transporteur veel flexibiliteit in de inzet van het voertuig. Binnenkort geven wij de chauffeursinstructie aan de heren die ermee gaan rijden. We laten dan zien hoe je het meeste uit deze trekker haalt. Deze truck is bijvoorbeeld voorzien van Predictive Powertrain Control. De software zorgt ervoor dat de trekker reageert op onder meer een naderende rotonde. Zo komen – bij goed gebruik – veiligheid en efficiency op een hoger niveau te liggen."

Geen straf

 "Lekker kort bij de grond: dat staat ‘m wel", zegt Erik Maassen van den Brink, de wagenparkbeheerder van Bolk Transport over hun nieuwste en bijzondere Mercedes-Benz Actros-trekker. Hij vervolgt: "De trucks van Mercedes-Benz liggen op hoog niveau qua comfort met een goede isolatie, perfecte stoelen en een breed bed. Onze chauffeurs vinden het daarom geen straf om hiermee te rijden."e truck die nu is afgeleverd zal vooral zware machines gaan vervoeren tussen Nederland en Italië. Denk daarbij aan industriële machines en zelfrijdend materieel. "Als je een paar dagen bivakkeert langs de Brennerpas, is de kans groot dat je deze specifieke truck voorbij ziet komen", zegt Erik Maassen van den Brink.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
12-07-2021
GCA_Nederland_voegt_twaalf_Mercedes-Benz_Actrossen_toe_aan_haar_vloot.jpg

Twaalf Mercedes Actros trucks voor GCA

Tanktransportbedrijf GCA Nederland, een dochter van de Franse Group Charles Andre (GCA), heeft twaalf nieuwe Mercedes-Benz…
Nieuws
21-12-2021
Actros__Freightned_LR.jpg

Acht maal Mercedes Actros voor Freightned

Dealer Louwman Mercedes-Benz heeft een mooie order afgerond voor FreightNed Benelux. Het bedrijf kocht acht trucks…
Nieuws
03-09-2020
KCB_1a_klLR.jpg

Compleet uitgeruste Mercedes Actros als visitekaartje

Sinds kort heeft Kuijpers Carp Baits (KCB) International uit het Brabantse Lieshout een nieuwe Actros…