Bus- en trailerbouwer Van Hool failliet

Nieuws
08-04-2024 | Door Maarten van der Westen

De Belgische bus- en trailerfabrikant Van Hool is failliet. Hiermee komt een eind aan een lange overlevingsstrijd van Van Hool. Het bedrijf wordt overgenomen door VDL en Schmitz Cargobull.

“Een donkere en trieste dag voor duizenden gezinnen, voor de hele regio en voor de Vlaamse maakindustrie”, aldus een gezamenlijke verklaring van Vlaamse vakbonden. Hoewel bekend was dat het slecht ging met het bedrijf, was er nog hoop dat het tij gekeerd kon worden. Dit blijkt tevergeefs. Vanochtend zijn de werknemers geïnformeerd.

Verdeeld

Afgelopen maand berichtten we al over de slechte staat waarin Van Hool zich bevond. De productie van stadsbussen was toen al gestaakt. In België zou alleen de trailerdivisie blijven bestaan, aangezien de productie van touringcars verhuisde naar Macedonië. Zelfs dit plan gaat nu niet door: Van Hool is failliet.

Het Nederlandse VDL neemt een deel van het bedrijf over, namelijk de productie van bussen. Naar schatting 300 tot 600 medewerkers van Van Hool gaan mee. Trailerfabrikant Schmitz Cargobull neemt het andere deel van het failliete bedrijf over. Hierbij blijven zo’n 350 arbeidsplaatsen gespaard. Alle 2.500 medewerkers van Van Hool worden ontslagen en kunnen opnieuw solliciteren. Aangezien er maar plaats is voor 650 tot 950 mensen, verliest minstens 60% dus hun baan definitief.