Cabines en interieurs ingrijpend vernieuwd van Volvo FM, FH en FMX

Nieuws
27-02-2020 | Door Tim de Jong

Volvo kondigt ingrijpend gewijzigde zware truckseries aan die later dit jaar de markt op komen. Te zien zijn nieuwe koplampunits voor genoemde truckseries en ook het dashboard van de FH is gewijzigd. De FH 16 heeft een veel robuuster voorkomen, maar blijft 750 pk als topvermogen houden. Bij al dit nieuws is de chauffeur de winnaar, zo lijkt het.

De Volvo FM en Volvo FMX hebben een gloednieuwe cabine en veel van dezelfde instrumentendisplayfuncties als hun grotere Volvo-tegenhangers, zegt de fabrikant. Hun binnenvolume is met maximaal een kubieke meter vergroot, voor meer comfort en werkruimte. Het zicht is nu nog beter dankzij grotere ramen, een verlaagde deurlijn en nieuwe spiegels, zegt Volvo.

Met het nieuwe verstelbare stuur met kantelbare stuurkolom kan de chauffeurspositie beter individueel worden aangepast. Het onderste bed in de slaapcabine is hoger geplaatst dan voorheen, biedt volgens Volvo meer comfort en beschikt over extra opbergruimte eronder. De dagcabine heeft een nieuw 40-liter opbergvak met binnenverlichting aan de achterwand. Het cabinecomfort wordt volgens Volvo verder verbeterd door extra isolatie die helpt bij het buitensluiten van koude, hitte en geluidsoverlast, terwijl een sensorgestuurde klimaatunit met koolstoffilter onder alle omstandigheden een goede luchtkwaliteit bevordert.

Nieuwe chauffeursinterface

Het dashboard heeft nu een volledig nieuwe interface voor informatie en communicatie. Chauffeurs kunnen volgens Volvo gemakkelijker overzichten maken en verschillende functies beheren, wat minder stress en afleiding zou veroorzaken. Het instrumentendisplay is volledig digitaal, met een 12-inch scherm waarmee de chauffeur op elk gewenst moment eenvoudig de benodigde informatie kan kiezen. Binnen handbereik van de chauffeur bevindt zich een extra 9-inch secundair display (optioneel op de FM) voor infotainment, navigatie, transportinformatie en camerabewaking. De functies kunnen worden bediend via knoppen op het stuur, met spraakbesturing of via het touchscreen en het bedieningspaneel van het display.

Veligheidsfuncties

De verbeterde veiligheidsvoorzieningen op de Volvo FM en FMX bestaan, naast het verbeterde zicht, uit de functie Downhill Cruise Control, die een maximale snelheid instelt om ongewenste versnelling te voorkomen op afdalingen en Adaptive Cruise Control (ACC) met Stop & Go die nu bij alle snelheden werkt tot nul km/h.

Uiteraard zijn de vereiste veiligheidsvoorzieningen als EBS (Electronically controlled Brake System, oftewel elektronisch remsysteem), Forward Collision Warning met noodremfunctie, Lane Keeping Support en Electronic Stability Control (ESP) aanwezig. Daarnaast is Volvo Dynamic Steering, met de veiligheidssystemen Lane Keeping Assist en Stability Assist, als optie beschikbaar.

De Volvo FM beschikt daarnaast over verkeersbordherkenning. Een systeem dat de chauffeur waarschuwt via het instrumentendisplay. Het systeem kan verkeersborden detecteren zoals inhaalbeperkingen, wegtype en snelheidsbeperkingen.

De nieuwe FMX is ook uitgerust met een nieuw tractieregelingspaneel dat de chauffeur helpt om potentieel gevaarlijke situaties gemakkelijk en snel aan te pakken, zowel op de weg als off-road. De chauffeur kan de tractie eenvoudig vergroten door de sperdifferentiëlen in te schakelen met een draaiknop en tegelijkertijd de tractiestatus op het display bekijken.

Ook de vernieuwde FH en FH16 krijgen de downhill cruise control en daarnaast adaptief grootlicht.

Al vanaf week 11, dus in maart, kan er besteld worden, maar de productie van al dit moois start na de zomer, bevestigt een woordvoerder van Volvo. Meer hierover in ons komende BIGtruck Online Magazine!

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
04-06-2020
VolvoFM1LR.jpg

Eerste nieuwe Volvo’s staan bij de importeur

BIGtruck kreeg de kans om even een ‘sneak preview’ te doen van de nieuwe generatie Volvo trucks. De conclusie…
Nieuws
05-11-2020
Volvo_FE_Elctric_distributie_LR.jpg

Volvo: Van FM, FH en FMX een elektrische variant

Vanaf volgend jaar zijn volledig elektrische uitvoeringen van zware Volvo trucks beschikbaar voor Europese…
Nieuws
19-06-2018
T2018_0242.jpg

Speciale jubileumversie van Volvo FH

Om de introductie van de Volvo FH in 1993 – een kwart eeuw geleden – te vieren, brengt Volvo Trucks de Volvo FH 25…