Chauffeur De Wit Hillegom belaagd door Gele Hesjes

Nieuws
23-11-2018 | Door Iep van der Meer

De situatie in Frankrijk en Wallonië loopt behoorlijk uit de hand. Na een week van protesten tegen de hoge brandstofprijzen is het land ontregeld en is de sfeer alleen maar verhard. In verschillende beelden zien we een combinatie van De Wit uit Hillegom die rookt, wordt bestookt met een waterkanon en zelfs wordt aangereden door de politie. BIGtruck belde met De Wit om te vragen wat er gebeurde, en hoe het met de chauffeur gaat.

De acties van de ‘Gele hesjes’ begonnen in Frankrijk maar inmiddels is ook in België de vlam letterlijk in de pan geslagen. Het brandstofdepot in Feluy, vlakbij Nijvel wordt steeds weer geblokkeerd en de betogers schromen er zelfs niet voor om brandstoftankwagens in de brand te steken.

Met de schrik vrij

Volgens Jort de Wit was de chauffeur onderweg op de E19 bij Feluy waar hij de afrit wilde nemen naar een klant. Daar werd hij eigenlijk teruggestuurd door de politie, de snelweg weer op. Achter hem stagneerde de boel door betogers terwijl hij aan de voorkant werd gestopt door de politie. ,,Vervolgens escaleerde de zaak en stond onze chauffeur midden in het strijdgewoel. Het waterkanon van de politie probeerde de betogers weg te spuiten terwijl een supermarktauto achter die van ons compleet werd leeggehaald. Met onze lading is gelukkig niks gebeurd, en ook de chauffeur is met de schrik vrijgekomen. Waarom de politie het nodig vond om tegen onze truck aan te rijden met dat pantservoertuig is me trouwens volstrekt onduidelijk. In het filmpje op Facebook zie je dat gebeuren’’.

Aan zijn lot overgelaten

Tijdens de gewelddadige acties deed de politie helemaal niks om de chauffeur van De Wit te beschermen. Jort de Wit: ,,Hij werd met zijn vrachtwagen eigenlijk gebruikt als een soort blokkade tegen de betogers waardoor hij echt midden in de actie zat. Dat is enorm bedreigend als je in zo’n situatie terecht komt, maar de politie liet onze chauffeur aan zijn lot over. Het is enorm uit de hand gelopen daar, en gelukkig is hij veilig weer thuis. In Frankrijk zijn ook overal acties, maar daar wisselen de ‘Gele Hesjes’ broodjes en koffie uit met de chauffeurs. Het sfeertje is daar opperbest, maar dit liep volledig uit de hand en daar zijn we erg van geschrokken.’’

De extra ingezette 350 man politie, compleet met paarden, helicopters en waterkanonnen konden niet voorkomen dat het vannacht weer helemaal fout ging. Het is de regering menens dat hier wordt opgetreden, aangezien het brandstofdepot een kritisch punt is in de veiligheid van de omgeving.

De escalatie op de snelweg E19 bij Feluy waar de truck van De Wit bij betrokken raakte zag er uit als een complete oorlog waarbij betogers molotov coctails en stenen naar de politie gooiden. Inmiddels schijnt de E19 in België weer vrijgegeven te zijn voor het verkeer, maar in Frankrijk staan nog enorme files door het hele land. Hoewel Jort de Wit spreekt van een gemoedelijke sfeer in Frankrijk horen we ook daar geluiden van Chauffeurs die in een agressieve sfeer worden vastgehouden. Daarbij wordt soms alles wat niet Frans is het slachtoffer van vernielingen. Zo werden er banden lek gestoken, maar ook opleggerschotels worden losgetrokken met als gevolg dat opleggers met de neus op de snelweg vallen.  Wat begon als een protest tegen te hoge brandstofprijzen is uitgelopen op een compleet protest tegen de zittende regering van Macron.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
21-08-2019
Shiva.jpg

Failliet Shiva Transport overgenomen door De Wit

De activiteiten van het failliet verklaarde Shiva Transport worden voortgezet door De Wit Transport. Alle…
Nieuws
29-11-2018
De-Wit-2-pers-2018.jpg

Scania's voor De Wit Hillegom

Voor het eerst in twintig jaar heeft De Wit Hillegom weer Scania trucks gekocht. Na een overname waren er een paar Scania's…
Nieuws
12-12-2018
De-Wit-1-pers-2018_1.jpg

Overname De Mooij en Van der Luyt door De Wit

De Wit Transport uit Hillegom neemt per  1 januari 2019 de transport activiteiten van Gebr. De Mooij uit…