Bijna een derde van de 170 chauffeurs die de enquête invulde, is afgelopen drie jaar in aanraking gekomen met drugscriminaliteit. In werkelijkheid ligt dit aandeel waarschijnlijk nog hoger, want veel chauffeurs praten er liever niet over. Bang om alsnog in de problemen te komen. Toch laat het onderzoek van RTLNieuws duidelijk zien dat drugscriminelen het op chauffeurs voorzien hebben.
Intimidatie en bedreiging
Soms vinden chauffeurs briefjes achter hun ruitenwisser. Anderen worden aangesproken bij benzinestations. Ook via social media worden chauffeurs benaderd. Bij één chauffeur stonden ze zelfs voor zijn deur. Als een chauffeur aangeeft niet mee te willen doen, dan kunnen de criminelen vervelend doen. Er wordt gedreigd de chauffeur of zijn familie iets aan te doen.
Andere chauffeurs gaven aan hinderlijk te worden achtervolgt. Soms worden zelfs GPS trackers gevonden op de vrachtwagen, geplaatst door drugscriminelen om de wagen te kunnen volgen. Het kan zelfs nog verder gaan, zoals een chauffeur van DLG ondervond. Toen hij stopte voor wat een auto met pech leek, zette een man een pistool tegen zijn hoofd. Uit zijn container haalden andere mannen ondertussen pakketten met drugs.
Enorme impact
Uiteraard heeft het gedrag van drugscriminelen een grote gevolg voor het gevoel van veiligheid. Meerdere chauffeurs gaven aan gestopt te zijn met containerwerk. Als je gepakt wordt met drugs in de container, zijn de gevolgen groot. Zelfs als je geheel onschuldig bent. Het is aan de chauffeur en het transportbedrijf om te bewijzen dat hij van niets wist.
De veroordeling van chauffeuse A.G. deze week laat zien wat de gevolgen kunnen zijn. Zij verdwijnt voor enkele jaren achter de tralies voor het vervoeren van zogenaamde hotelcontainers met drugsuithalers. In de rechtszaal toonde ze de brandwonden op haar handen en armen, toegebracht door de drugscriminelen om haar onder druk te zetten. Ook werd gedreigd haar kinderen iets aan te doen.
Alleen maar erger
Terwijl A. haar dagen in de gevangenis slijt, lopen de drugscriminelen vrij rond. Zij zoeken gewoon de volgende chauffeur voor hun klusjes. Ondanks dat de politie in 2021 een speciaal team oprichtte om drugscriminaliteit in het wegtransport tegen te gaan, neemt het aantal incidenten toe. En dit zijn slechts de gevallen die gemeld worden: veel chauffeurs houden uit angst hun mond.
Uit het onderzoek van RTLNieuws, dat mede dankzij BIGtruck tot stand kwam, komt naar voren dat chauffeurs verwachten dat het alleen maar erger wordt. Des te moeilijker het uithalers op de containerterminals gemaakt wordt, des te meer chauffeurs in beeld komen om de drugs uit de containers te halen. Om zich te weren tegen drugscriminelen, vragen chauffeurs om een centraal meldpunt, meer bewustwording en training. Een betere beveiliging van parkeerplaatsen is ook een absolute noodzaak.
Tekst: Maarten van der Westen