Chauffeuse veroordeeld voor vervoeren hotelcontainers

Nieuws
01-06-2023 | Door Iep van der Meer

De rechtbank heeft chauffeuse en transportondernemer A.G. veroordeelt tot 2,5 jaar cel en het terugbetalen van 40.000 Euro voor het vervoeren van hotelcontainers. Deze containers zijn door uithalers gebruikt om op de terminal te komen en daar te verblijven. De straf valt aanzienlijk lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie: die eiste twee weken geleden 6 jaar gevangenisstraf.

De chauffeuse van 34 jaar, bekend van haar opvallende truck met roze accenten, werd ongeveer een jaar geleden opgepakt. Vier keer zou ze met haar truck de terminal opgereden zijn met hotelcontainers in opdracht van drugscriminelen, de eerste keer in maart vorig jaar. Per rit zou dit haar 10.000 Euro hebben opgeleverd. Dit geld moet ze nu terugbetalen, bovenop haar celstraf. 

Gemarteld en bedreigd

Volgens de chauffeuse deed ze de ritten alleen omdat zij en haar omgeving bedreigd werden. In de rechtszaal toonde ze de littekens van brandwonden. A. vertelde dat criminelen haar bedreigden en mishandelden. Volgens haar advocaat, Bo Tieman, dreigden de criminelen ook haar kinderen iets aan te doen, als ze de transporten niet zou uitvoeren. De chauffeuse kreeg onder andere foto’s van het huis waar haar kinderen verbleven. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat ze akkoord ging met het vervoeren van de hotelcontainers. 

In zijn uitspraak noemde de rechter het aannemelijk dat de chauffeuse de ritten inderdaad onder druk heeft uitgevoerd. De straf valt dan ook aanzienlijk lager uit dan geëist. Toch was vrijspraak niet aan de orde. De chauffeuse heeft geld aangenomen van de criminelen. Ook wordt het de chauffeuse aangerekend dat ze niet naar de politie is gestapt. Op de vraag waarom ze dat niet had gedaan, gaf ze aan dat men haar constant in de gaten hield. Nadat ze een keer werd aangehouden door een agent, kreeg ze binnen een paar minuten berichten hierover op haar telefoon, zo vertelde ze. 

Voor alle chauffeurs is deze rechtszaak een goede waarschuwing. Drugscriminelen deinzen nergens voor terug. Bedreigingen en mishandeling zorgt dat zelfs de meest brave mensen over de schreef gaan. De chauffeuse die de hotelcontainers de terminal op reed, is dan wel gestraft, maar de opdrachtgevers blijven zoals meestal buiten schot. 

Tekst en foto: Maarten van der Westen

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
12-03-2021
dienstauto-ilt-en-klpd-1920x1280.jpg

Politie rolt drugsbende uit Wolvega op

Politie en OM Noord-Nederland hebben onder de onderzoeksnaam ‘Strauss’ een omvangrijke Friese drugsorganisatie opgerold,…